AcasăActualitateDirecția pentru Agricultură Județeană Giurgiu și-a prezentat activitatea în cadrul şedinţei Comitetului...

Direcția pentru Agricultură Județeană Giurgiu și-a prezentat activitatea în cadrul şedinţei Comitetului consultativ de dialog civic.

Direcția de Agricultură Județeană  Giurgiu ( DAJ) și-a prezentat la începutul acestei săptămâni activitatea, condusă de un profesionist, directorul Petra Ochișor,  această instituție dând dovadă de o mare transparență,  fiind în permanență într-o relație cu presa și cu cei cărora li se adresează în mod direct, oamenii ce lucrează în agricultură.

Direcția pentru Agricultură Județeană Giurgiu și-a prezentat activitatea specifică în cadrul şedinţei Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice Giurgiu, care s-a desfăşurat luni, 29  mai.
Consilierii cu atribuții de inspecții tehnice au efectuat  378 de inspecții în domeniul legume/fructe, unde s-au constatat nereguli pe linia conformității. De asemenea, a fost eliberat un număr de 5.876 de certificate de conformitate în punctul vamal Giurgiu pentru stadiul de import legume/fructe proaspete.
În perioada ianuarie 2022 – mai 2023, au fost desfășurate o serie de cursuri de calificare a producătorilor agricoli, dar și de instruire a beneficiarilor măsurilor din PNDR 2014 – 2020.
Tot în perioada menționată, reprezentanții DAJ Giurgiu au organizat târguri și piețe volante în municipiul Giurgiu și în localitatea Bolintin Deal, în scopul promovării produselor agricole giurgiuvene.
Totodată, au fost identificați potenţiali beneficiari ai măsurilor PNDR 2014 – 2020, cărora le-a fost acordată asistență tehnică și consiliere în accesarea de fonduri europene.
Nu în ultimul rând, au fost elaborate 5 proiecte pentru accesarea de fonduri europene, în valoare totală de 79856,53 euro, însemnând: investiții în exploatații agricole, investiții pentru procesarea/marketingul produselor agricole, sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri și pentru dezvoltarea fermelor mici.
Directorul DAJ Giurgiu,  Petra Ochișor, a precizat că numărul beneficiarilor de ajutorul de minimis a crescut semnificativ în ultimul an, în special la culturile de tomate, cartofi, usturoi și struguri.
De menționat este și faptul că în ciuda variațiilor termice din ultimul an, principalele culturi agricole – grâu, triticale, orz, orzoaică, rapiță – se prezintă la ora actuală în stare foarte bună.
Fermierii giurgiuveni afectați de fenomenul de secetă pedologică vor primi sprijin financiar atât din bugetul de stat, cât și de la Comisia Europeană, pentru culturile înființate în primăvară – porumb, floarea-soarelui, soia – aceste despăgubiri urmând a fi acordate conform prevederilor legale.
Domeniul complex al agriculturii a constituit subiectul  de prim  interes pentru toți participanții la ședință, fiind  discutate și alte aspecte în acest sens, precum lipsa unui sistem solid și modern de irigații sau insuficiența numărului de fabrici care să proceseze produsele agricole autohtone.

(Jurnal)


VREMEA

Giurgiu
cer senin
21.4 ° C
21.4 °
21.4 °
65 %
0.9kmh
0 %
mie
35 °
joi
38 °
vin
33 °
sâm
35 °
Dum
35 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!