AcasăActualitateDirecția Județeană de Transport, Administrarea Drumurilor și Control Trafic – Giurgiu, pregătită,...

Direcția Județeană de Transport, Administrarea Drumurilor și Control Trafic – Giurgiu, pregătită, sută la sută, să se confrunte cu toanele iernii!

Deși această toamnă ne răsfață în continuare cu o vreme deosebit de caldă, de prietenoasă, nu putem omite că ne aflăm în prag de iarnă.

Una dintre instituțiile pregătite să se confrunte cu toanele anotimpului rece, este Direcția Județeană de Transport, Administrarea Drumurilor și Control Trafic – Giurgiu (DJTADCT). 

Într-un dialog purtat în aceste zile cu directorul acestei instituții, Daniel Cîrpușor, acesta ne-a oferit informațiile de care aveam nevoie pentru ca la rândul nostru să putem comunica cetățenilor județului cât de sigure vor fi drumurile, imediat după căderea primilor fulgi de zăpadă.

Lucrăm mult și bine, din punctul nostru de vedere, în special la reparații, în tot județul… Am efectuat recent tăieri de arbori și de iarbă pe drumurile județene, am lucrat o perioadă lungă de timp și la marcajele rutiere, preciza directorul DJTADCT.

Din păcate aceste marcaje încă se mai fură, pentru țeava ce intră în componența acestora, hoții profitând de faptul că cele din afara localităților sunt nesupravegheate, că acolo nu sunt instalate camere video.

Cei ce fac însă acest lucru nu-și dau seama că prin acest gest al lor, iresponsabil,  măresc doza de risc a conducătorilor auto. Este foarte greu, când vizibilitatea este redusă, să te orientezi, atunci când ai lipsă un indicator, în puncte cheie de pe traseu.

La acest moment grija noastră principală este pregătirea pentru iarna care se apropie. La momentul de față  suntem 100% pregătiți  pentru sezonul rece. Adică avem achiziționată sarea necesară, nisipul  și soluția antiîngheț.

Acum pregătim sărărițele și mașinile  pentru montaj. Din data de 15 noiembrie urmează să le echipăm și să ne poziționăm cu ele în ”stand by…”

Timpul favorabil ne-a ajutat mult. La  ora aceasta încă avem lucrări în desfășurare, lucrări de reparații pe DJ 504 A, asta însemnând drumul din zona Vieru – Izvoru. Am încheiat o serie de  lucrări și în zona Bolintin și cam în tot județul, acolo unde s-a impus acest lucru. 

Mai sunt câteva reparații de făcut, mai apar  altele în timp. Nu mai sunt însă lucrări de avergură, porțiuni mari de lucrat de către Direcția noastră.

Asta pentru că vor fi foarte multe din drumuri ce vor intra pe diverse programe de reabilitare completă… Eu sper ca în 2-3 ani să avem 80% din drumurile județene aproape noi…

Ele  vor arăta oricum mult mai bine. Noi facem tot ce ne stă în putință cu cei 23 de oameni care lucrează efectiv la aceste drumuri. O să mă întrebați dacă sunt suficienți, iar eu am să vă răspund: Nu suntem nici mulți, nici puțini…

Pentru acest județ format din 550 de km de drumuri, pe care îi avem în administrare, aș fi tentat să spun că sunt cam puțini salariați. Este adevărat că unele din  aceste drumuri  sunt încă în garanție în momentul de față, nu putem să ne atingem de ele.

Pentru activitatea de deszăpezire avem în jur de 105 kilometri pe care îi gestionăm, de restul ocupându-se Consiliul Județean Giurgiu. La ora aceasta deja au demarat licitațiile pentru desemnarea societăților ce se vor ocupa  de menținerea drumurilor în stare de funcțiune pe toată perioada de iarnă.

Anul trecut ne-a revenit tot nouă întreținerea restului de drumuri în această perioadă, căci deși s-a ținut licitația, de două ori, nimeni nu s-a prezentat la ele. 

Nouă ne place să lucrăm iarna și să știți că investițiile în materialele necesare menținerii drumurilor, curate, fără zăpadă, nu ne-au costat deosebit de mult. Adică sare, nisip și soluția antiîngheț care nici ea nu este foarte scumpă și este un produs eco ce nu afectează șoselele.

Întrebat de eventualele investiții  cele ce ar urma să fie făcute în perioada următoare, directorul Direcției de Transport, Daniel Cărpușor ne-a spus:

Investiții am avut și vom avea și la anul. O să facem o aducțiune de apă la garaj și sperăm noi, să construim un nou sediu la garaj. Dar asta depinde dacă vom avea fondurile necesare…

S-au mai cumpărat mașini, utilaje, avem o instalație de colmatat fisuri, care a fost luată anul trecut, ce rezolvă problemele întâmpinate, foarte bine. Mai sunt finisorul și celelalte echipamente  de asfalt, cumpărate  de colegii mei anteriori, echipament cu care lucrăm.

Am mai luat, cred că acum doi ani, sau anul trecut, un cap tractor cu trailer, nou, care ne ajută foarte tare să transportăm finisorul.

Trebuia de fiecare dată să  închiriem un mijloc de transport de la alții, iar costurile erau foarte mari. Ca să nu mai spun că atunci când aveam nevoie de el, cei la care apelam ne amânau și din cauza aceasta  lucrările întârziau. 

Am mai luat anul acesta un cilindru de terasament care ne ajută foarte tare la pietruiri. Nu aveam așa ceva, iar cilindrul de asfalt nu-l putea folosi pentru că îl distrugeam. Așa că l-am luat anul acesta…Un utilaj foarte bun…

Sincer fiind, nu ne-ar mai trebui foarte multe echipamente, căci principalul a fost luat. Ne-ar mai trebui oameni ca să putem face față la volumul de lucru și probabil un cilindru de asfalt, mai mic… Dar chestia  asta nu arde, căci avem un cilindru de 5 tone și unul de 12 to…

 

La ora asta, din punct de vedere al utilajelor și al echipamentelor, stăm bine spre foarte bine. Este și meritul colegilor noștri din Consiliul Județean și al președintelui Dumitru Beianu, oameni  care au fost permanent alături de noi. 

Domnul Președinte Beianu are un mare respect pentru ceea ce facem și vrea ca Direcția asta să facă treabă. De aceea ne-a sprijinit de fiecare dată, cu tot ce am cerut, fără ezitări. 

Poate în viitorul apropiat să mai luăm un echipament de făcut aer comprimat pentru curățarea drumului prin suflare, înainte de asfaltare.

 

 

 

  Noi ne-am mai dori  de exemplu unul, două, utilaje de tipul UNIMOG, utilaje multifuncționale ce te pot ajuta mult. UNIMOG-ul, fabricat de cei de la Mercedes, în afara faptului că poate fi folosit și iarna, are avantajul că pe el se pot monta 200 de accesorii diferite. Din păcate se vând la niște costuri uriașe.

Noi avem unul cu lamă, pentru zăpadă, avem și o perie, ce curăță drumul, un echipament care taie iarba, unul prevăzut cu foarfecă, ce taie ramurile până la 10 cm, care apar pe drum, ba chiar și un alt echipament de bătut parapeți metalici.

Așa cum vă spuneam, utilajul este unul multifuncțional. Ne-ar ajuta un echipament nou, dar am înțeles că la acesta costurile ajung undeva la 300 de mii de euro!!

Întrebat despre viitoare proiecte în cadrul Direcției, directorul Cîrpușor ne spunea:

Ținând cont de cum s-au redus cheltuielile în ultimul timp, nu mai avem speranțe deocamdată. Dar hai să așteptăm să se redreseze un pic țara și de abia pe urmă să ne gândim să mai facem și noi, alte investiții. 

 Noi la această dată avem în proporție de 95% cu ce să ne facem treaba, și ne facem treaba, să știți, fără probleme.

Mai pot fi luate niște utilaje de reparat stratul superior asfaltic printr-un șlam bituminos, dar și ăla e la fel de scump. Mai sunt mașini de reciclare a asfaltului. Mergi în față, frezezi, rezultatul obținut intră în reciclator,  se adaugă diverse, se încălzește și torni imediat stratul de asfalt.  Costurile noastre, este adevărat, ar scădea, dar am înțeles că așa ceva ajunge la un milion de euro!!

Trebuie să ne gândim  la ceea ce putem să facem, la ceea ce vrem să facem și în cele din urmă la ceea ce facem. Nu știu dacă s-ar preta pentru noi o asemenea mașină câtă vreme, pe an, noi consumăm la maxim 10.000 de tone, ceea ce este mult prea puțin pentru o stație de asfalt.

Aș dori să le mulțumesc colegilor mei, pentru că sunt foarte implicați, inclusiv cei de la birou. La fel de implicați  ca și cei care lucrează în teren, pe drumurile județene. 

Eu țin foarte mult la siguranță. Trebuie să ne întoarcem toți acasă și mai ales teferi. Pe drumuri riscurile sunt enorme, mai spunea Daniel Cîrpușor, demonstrâdu-ne încă odată că nu-i este întâmplător cum le este oamenilor din subordine.

Înainte de a încheia dialogul cu directorul Direcției Județene de Transport, Administrarea Drumurilor și Control Trafic – Giurgiu, acesta a dorit să ne vorbească despre o premieră pentru județul Giurgiu ce mărește siguranța atât a pietonilor cdât și a conducătorilor auto, ce va fi aplivată încet, încet în tot județul.

La propunerea președintelui CJ, Dumitru Beianu, am făcut un experiment  cu un sistem de iluminat cu lumini stroboscopice, pentru trecerile de pietoni, ca să fie foarte vizibile pe timp de noapte.

De aceea întocmim la acest moment o listă cu zonele cu risc major de accidente, în curbe, la trecerile de pietoni și în special pentru cele utilizate și pe timpul nopții. 

În acest scop vom monta, în tot județul, sisteme de iluminat pentru protecția pietonilor  cât și în curbe, pentru o vizibilitate mult mai bună chiar și pe timp de ceață. 

Pentru început vor fi probabil montate la 20-30 de treceri de pietoni…Colegii mei sunt la ora asta pe teren… Discutăm și cu cetățenii care ne vor limpezi în această problemă. Asta pentru că, de exemplu,  nu are relevanță să montezi la o școală un astfel de sistem de iluminat, cât timp, noaptea nu trece nimeni pe acolo!

 Avem deja 3 treceri realizate, de noi, experimental, între Adunații Copăceni și Mihăilești, pentru a vedea cum se schimbă lucrurile… Sunt sisteme garantate pe circa 5 ani, cu sisteme fotovoltaice, montate în asfalt, fără mentenanță, fără baterii de schimbat. Ele – așa cum vă spuneam –  vor face trecerile de pietoni foarte vizibile noaptea. 

Președintele Consiliului Județean, Dumitru Beianu ar dori să facem acest sistem de iluminat în tot județul și cu siguranță ele își vor dovedi în scurt timp, eficiența. 

Atâta timp cât conducătorii auto respectă viteza și vizibilitatea e bună,  nu sunt probleme nici în curbă. Din păcate, la noi, conducătorii auto nu  respectă limitele de viteză. 

Aș adăuga că în continuare, de circa un an și jumătate, montăm în tot județul, limitatoare de viteză, atât la trecerile pietoni cât și în zonele cele mai  frecventate de copii – a încheiat directorul DJTADCT Giurgiu, Daniel Cărpușor, dialogul purtat cu domnia sa despre cum vor arăta drumurile județene în această iarnă.

(Florian Tincu) 

 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
15.6 ° C
15.6 °
15.6 °
61 %
5.2kmh
100 %
lun
21 °
mar
25 °
mie
26 °
joi
28 °
vin
22 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com