La scurt timp după primul frison al iernii din dimineaţa de 28 noiembrie, am luat legătura cu directorul Direcţiei Judeţene de Transport, Administrarea Drumurilor şi Control Trafic Giurgiu, ing. Marius Olteanu, pentru a afla care este starea drumurilor în localităţile cu probleme din judeţul Giurgiu.

Am început acţiunea de deszăpezire încă de la ora 3 dimineaţa în 28 noembrie. Institutul de meteorologie ne avertizase despre ce urma să se întâmple în următoarele ore – ne spunea directorul Olteanu. La 5 dimineaţa eram cu lama utilajelor în zăpadă, desfăşurând lucrările de deszăpezire pe sectoarele de drum critice: DJ 504 A (Vieru-Izvoru), DJ 504 Giurgiu-Putineiu, DJ 503 Toporu şi până la limita judeţului, localităţile Dragomireşti-Vlaşca, DJ 503 Giurgiu-Ghizdaru, DJ 503 A Ghizdaru-Chiriacu-Răsuceni, DJ 505 Chiriacu-Valea Bujorului-DN 5 B, DJ 507 Giurgiu-Oinacu-Gostinu. Însumaţi, circa 130 de kilometri de drum. Astfel s-au efectuat lucrări de împrăştiere de material antiderapant şi lucrări de deszăpezire cu lama utilajelor din dotare. Ca să vă daţi seama de adevărata dimensiune a efortului făcut v-aş putea spune că s-au consumat 160 de tone de material antiderapant.

Întrebat care era situaţia la data de 29 noiembrie, Directorul Marius Olteanu ne răspundea: Încă se acţionează în zonele cu probleme, sectoare de drum mici, dar care generează probleme mari din cauza viscolului şi în zonele de aliniament. O altă zonă care ne creează unele dificultăţi este şoseaua Giurgiu – Bălanu, însă circulaţia nu a fost oprită. Nu am avut nici măcar o restricţie. Ne este teamă de codul portocaliu, căci iar vor apărea cu siguranţă probleme în zonele citate. În toată perioada cât s-a acţionat pe drumurile judeţene, pe traseu au fost utilaje ale Direcţiei, care au intervenit astfel încât în unele zone se poate vorbi despre şosea “la negru”. Unele dintre aceste utilaje au fost achiziţionate chiar în acest an, cu sprijinul Consiliului Judeţean. În dotare avem 2 basculante 8×4, una 4×4, echipate cu lame şi răspânditor, 3 tractoare de mare capacitate echipate cu lame, un încărcător frontal şi un buldoexcavator, preciza directorul Direcţiei. Episodul mai greu din punct de vedere al precipitaţiilor a trecut, dar vântul puternic ne creează, încă, o serie de probleme. Institutul de Meteorologie, ne anunţă că, de joi după-amiază vântul se linişteşte. Fenomenele foarte ciudate pe care le întâlnim, sunt atunci când în zonele de aliniament ale terenului apar turbulenţe din senin.

Referindu-se la faptul că unii conducători auto îi acuză pe drumari de faptul că nu deszăpezesc, chiar dacă afară ninge abundent sau viscolul îşi face de cap, directorul DJTADCT Giurgiu a ţinut să precizeze:

“Când ninsoarea este abundentă, în circa 10 minute un astfel de sector de drum se acoperă imediat. Trebuie menţionat, de asemenea, că la viteze de peste 50km/oră nu se efectuează lucrări de deszăpezire, lucru prevăzut clar în normativul AND 525. Există stabilit până şi un număr de utilaje cu care se acţionează, în acelaşi normativ, la art.30”, a încheiat Marius Olteanu.

(A consemnat, Florian Tincu)