Din ciclul : “Ţara arde şi baba se piaptănă!”: Zeci de sate vor avea internet gratuit , cu bani de la UE

0
183

Multe dintre comunele şi satele ţării n-au canalizare, asfalt sau gaze, dar , aşa cum le promite Uniunea Europeană, vor avea internet. Câteva zeci de localităţi din România vor primi bani de la UE pentru a instala reţele WI-FI la care sătenii vor avea acces gratuit. Câteva zeci de localităţi din România vor beneficia astfel de reţele WI-FI instalate cu bani de afară. Procedura este simplă: primăriile completează un formular şi primesc un voucher în valoare de 15.000 de euro pentru echipamente.

Potrivit proiectului, hotspoturile vor fi instalate în pieţe şi parcuri. Primăriile care nu s-au înscris în program mai au timp până în 2020. Până atunci însă  cetăţenii din mediul rural speră speră ca primarii lor să primească bani pentru canalizări, apă curentă, străzi, şcoli . În judeţul numărul certăţenilor ce folosesc acest mijloc de comunicare este foarte redus, populaţia fiind extrem de îmbătrânită, total ruptă de tehnologie. Sunt destule primării unde funcţionarii abia ştiu să deschidă un calculator. Unii spun că prin această oportunitate pe care UE ne-o oferă nu face altceva decât să reitereze proverbul cu “Ţara arde şi baba se piaptănă!”

Însă mai trebuie luat în seamă un alt proverb : Calul de darn u se caută la dinţi, aşa că până în 2020, sătenii mai au timp să se familiarizeze la rândul lor cu tehnologia.

(Jurnal)