Autorităţile anunţă scumpiri în cascadă la electricitate, care se adaugă la majorarea aprobată la 1 iulie. Prima modificare ar putea veni la 1 octombrie, iar la sfârşitul anului facturile se vor mai scumpi o dată, spune şeful ANRE. Preşedintele ANRE susţine că de vină sunt preţurile de pe bursă…

După scumpirile carburanţilor vine, iată,  şi rândul  scumpirilor la  energia electrică. În consecinţă , pe consumatorii casnici îi aşteaptă două noi scumpiri la electricitate.

 Cumulate, acestea ar putea ajunge la 10 procente faţă de preţul actual, majorat deja cu 8%, în medie, de la 1 iulie. Prima creştere  se datorează preţurilor mari la care furnizorii sunt obligaţi să cumpere energia de pe bursă.

Nicolae Havrileţ, preşedinte ANRE declara, în acest sens: Va trebui să luăm în considerare de la 1 octombrie chiar o ajustare separată de programul de liberalizare care se încheie la 1 ianuarie anul viitor. Sigur, cel care pierde este consumatorul.

A doua creştere va veni la sfârşitul anului şi va fi de până în 5 procente, estimează ANRE. La rândul său, Gabriel Dumitraşcu, expert energie spunea: Există o tendinţă manipulativă a pieţei, există nişte speculaţii care cresc artificial preţul. Dorinţa de profit a producătorilor de energie electrică nu justifică această creştere exagerată de preţ.

 În oricare din cele două situaţii Guvernul este marele câştigător deoarece  Companiile de stat Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi complexurile energetice vând energie scumpă, iar profiturile ajung în bugetul de stat .

 Din păcate giurgiuvenii noştri  învestiţi pe funcţii importante în Regiile de gaz şi electricitate  se pare că  au uitat repede de promisiunile făcute în timpul campaniei electorale şi, sub diferite pretexte, scumpesc acum, în cascadă,  preţurile.

(Jurnal)