Hotărârea de guvern prevede stabilirea măsurilor organizatorice pentru eliminarea obstacolelor din calea traficului la punctele de trecere a frontierelor interne cu Ungaria şi Republica Bulgaria.
Potrivit Executivului, aderarea României la Spaţiul Schengen inclusiv cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025, implică o serie de măsuri organizatorice.
„Printr-o Hotărâre aprobată astăzi, au fost eliminate obstacolele din calea traficului la punctele de trecere a frontierelor interne cu Republica Ungaria şi Republica Bulgaria. Actul normativ prevede închiderea celor 39 de puncte de trecere a frontierei României cu Ungaria, respectiv Bulgaria, de la 1 ianuarie 2025, ca urmare a aderării României la Spaţiul Schengen, precum şi abrogarea expresă a actelor normative prin care acestea au fost înfiinţate”, precizează comunicatul.
Punctele de trecere a frontierei unde va fi eliminat controlul începând cu 1 ianuarie 2025 la frontiera bulgară
11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Bechet, Calafat, Călărași, Zimnicea și Turnu Măgurele.
3 cu specific feroviar: Giurgiu, Negru Vodă și Calafat.
7 cu specific portuar: Giurgiu, Călărași, Oltenița, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia și Bechet.
Câți oameni trec zilnic frontierele României
Cele mai tranzitate punctele de trecere de la frontiera internă sunt PTF Nădlac II de la frontiera cu Ungaria și Giurgiu-Ruse la frontiera cu Bulgaria.
Prin PTF Giurgiu trec în medie 10.500 persoane și 5.000 de mijloace de transport pe zi, dintre care 2.400 camioane.
În anul 2024, frontierele interne ale Românei au fost tranzitate, zilnic, în medie de 110.000 persoane și 33.000 de mijloace de transport, dintre care 7.300 camioane.
Ce se va întâmpla cu polițiștii de frontieră
Personalul implicat în activităţile de control va fi redistribuit, cu respectarea condiţiilor şi a procedurii aplicabile fiecărei categorii de personal.