După ce gruparea de trafic de persoane de la Ţăndărei a scăpat basma curată, spre stupoarea celor implicaţi în caz, anchetatorii români şi englezi, dar şi mai multe ONG-uri au luat  atitudine. Politiştii români şi englezi au stabilit că aproape 200 de copii au fost traficaţi în Marea Britanie în vederea exploatării prin cerşetorie şi furt.

Procesul a fost judecat la Tribunalul Harghita şi tergiversat ani la rând până când o mare parte din fapte s-a prescris. Organizația neguvernamentală Freedom House a anunțat că, alături de 24 de ONG-uri, a trimis către Consiliul Europei, Parlamentul European, dar și către alte instituții naționale sau unionale, o petiție privind decizia șocantă a judecătorilor harghiteni.

ONG-urile solicită UE

Organizațiile neguvernamentale îndeamnă „Comisia Europeană să facă România responsabiliă pentru obligațiile care îi revin în temeiul Acordului de aderare la UE care prevede: inclusiv măsuri concrete de reducere a statutului de țară de origine, tranzit și destinație pentru victimele traficului de persoane și furnizarea anuală de statistici fiabile cu privire la modul în care este controlat acest fenomen criminal.”

Conducerea Tribunalului Harghita se apăra în 2018 spunând că probelmele adminsitrative sunt de vină pentru prelungirea procesului.

Ibolya Mitrea, preşedintele Tribunalului Harghita, spunea, pe 27.03.2018: Durata procesului s-a prelungit datorită numărului mare al martorilor din proces, în total peste 140 de părți.

Acum, același președinte de tribunal a explicat: “În perioada în care dosarul s-a aflat pe rolul instanţei,Tribunalul Harghita s-a confruntat cu o insuficienţă vădită a numărului de judecători, dublată de fluctuaţia acestora, situaţie care nu a putut fi înlăturată, în pofida demersurilor concrete şi repetate ale conducerii Tribunalului şi Curţii de Apel”.

În concluzie, în unele cazuri, sintagma:  După faptă și răsplată este  total neglijată deși este vorba de justiție și respective respectarea Legii.

 

 (sursa: comunicatul Tribunalului Harghita).