CCR - SEDINTA - PARLAMENT
Guvernul vrea să deschidă calea condamnaţilor penal, oferindu-le șansa acestora  să ajungă miniştri sau premieri imediat ce vor fi reabilitaţi. Aceasta este părerea Opoziţiei care consideră că singurul beneficiar al acestor modificări este Liviu Dragnea. Social democraţii susţin însă că preşedintele lor nu va intra sub incidenţa noii legi.

Ministerul Dezvoltării a lansat în dezbatere Codul administrativ care urmează să reglementeze tot ce ţine de administraţia publică centrală şi locală. Codul administrativ le permite condamnaţilor penal să devină membri ai guvernului dacă au fost reabilitaţi. Conform acestuia, vor putea fi membri ai guvernului cei care îndeplinesc simultan mai multe condiţii: sunt cetăţeni români, cu domiciliul în ţară,  care se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au avut condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.

Legea actuală de organizare a guvernului le interzice, fără excepţie, celor care au suferit astfel de condamnări să fie miniştri. Este şi motivul pentru care PSD nu îl poate propune pe Liviu Dragnea, condamnat la 2 ani cu suspendare, ca prim-ministru, susțin unii .

Între timp, Curtea Constituţională  (CCR) a stabilit că persoanele condamnate penal pot deveni membri ai guvernului dacă le-a expirat condamnarea, au fost reabilitate sau amnistiate.  Potrivit Codului penal, în cazul celor condamnaţi la maximum 2 ani, reabilitarea se face automat dacă timp de 3 ani persoana respectivă nu a comis o altă infracţiune. Rezultă că în aprilie 2021 Liviu Dragnea ar putea fi reabilitat. Social democraţii dezmint însă orice legătură a Codului administrativ cu şeful lor de partid.

Liberalii admit că unei persoane trebuie să i se acorde şi o a două şansă, dar Codul administrativ le aminteşte de începutul acestui an.

Codul se va aplica abia după ce va fi aprobat de Parlament şi promulgat de preşedinte. Ministerul Dezvoltării a încercat să pareze atacurile, spunând că proiectul a fost iniţiat de guvernul Cioloş!

Supunem comentariilor dumneavoastră această decizie , întrebându-vă: Credeți că este benefic  ca un condamnat să poată deveni membru în Guvern, după un stagiu de reabilitare?

(Jurnal)

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.