Detectoarele de gaze trebuie instalate atât  în apartamentul blocului  cât și pe casa scării!

0
483

După cum scriam cu câteva zile în urmă ,potrivit unor lămuriri aduse recent de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), detectoarele automate de gaze naturale ar trebui montate, după cum stabilește legislația în vigoare, în încăperile în care există pericolul acumulărilor de gaze naturale.

Iată că ANRE-ul vine acum cu o completare , și anume că detectoarele automate de gaze naturale ar trebui montate la bloc inclusiv pe casa scărilor.  Astfel, conform acestora, detectoarele automate de gaze naturale trebuie instalate în toate camerele în care pot apărea scăpări de gaze naturale, inclusiv pe casa scărilor blocurilor. Mai exact, detectoarele de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere trebuie instalate în camerele dotate cu geamuri care au “o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială(securizat, tip Thermopan etc.)„. Totodată, aceste detectoare automate de gaze naturale trebuie montate și în încăperile în care există risc de intoxicări, incendii sau explozii cauzate de scăpările accidentale de gaze naturale acumulate. Astfel, potrivit informării ANRE, “pentru siguranța în alimentarea cu gaze naturale, se impune montarea detectoarelor automate de gaze naturale și pe casa scării pentru a putea fi detectate scăpările accidentale de gaze naturale”.

Ce stabilesc normele…

Normele tehnice privind realizarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale stabilesc că electroventilele ce acționează automat robineții de închidere trebuie amplasați, în funcție de fiecare caz în parte, înaintea fiecărui contor, pe fiecare ramificație importantă, pe fiecare conductă care alimentează grupuri de arzătoare montate la aparate, mese de lucru, laboratoare etc. sau la baza fiecărei coloane. Detectoarele automate de gaze naturale și electroventilele corespunzătoare pot fi instalate numai de către firme autorizate de ANRE, iar instalațiile vor fi verificate la intervale de cel mult doi ani. Revizia tehnică a instalațiilor de gaze naturale se face la cel mult zece ani.

(Jurnal)