Începem cu Durankulak…
Durankulak (în bulgară Дуранкулак; în trecut, în română Răcari) este un sat în comuna Șabla, regiunea Dobrici, Dobrogea de Sud, Bulgaria. Satul se află în extremitatea nord-estică a comunei, a regiunii și a țării, la malul Mării Negre și la frontiera cu România. Este străbătut de șoseaua națională 9 (E87), care duce spre sud la Varna, Burgas și mai departe către Turcia, și spre nord prin Vama Veche în România, continuându-se acolo cu DN39. Plajă sălbatică de nisip de câțiva km, aflată la aproximativ 7 km de la graniță. Are un bar și un restaurant cam părăginite. Luați umbrele de acasă!
Krapetz
Cum ajungi la Krapets? Din Vama Veche sunt fix 20 de kilometri pana la Krapets. Intri in Bulgaria, treci de Durankulak si Vaklino, apoi se face un drum la stânga, pe care mai mergi încă 6 kilometri. Sunt semne, așa că stai fără grijă! Mare atenție la bumperele de viteză din Krapets. Sunt din beton și s-a sters vopseaua de pe ele. După ce ai intrat în Krapets, o ții tot drept, iar locul cu bărcile despre care ți-am povestit la începutul articolului este exact acolo unde face șoseaua la dreapta 90 de grade. Nu ai cum să-l ratezi. De acolo mai sunt 200 de metri până la aceste resorturi.
Zona e considerată noua “Vama Veche”, mulți români care iubeau Vama, preferând acum Krapets. S-a aglomerat mult în ultimii ani, dar tot găsești intimitate, plaja fiind foarte lungă. Are două baruri, unde se poate plăti în lei, dar la un curs nefavorabil. Anul trecut se calculau 3 lei la o leva! Are și o mică zonă amenajată cu șezlonguri. Dacă vreți să mâncați la Krapets, luați mașina și mergeți în sat la restaurantul Complexului Yanitza.
Ezerets
În a treia localitate de la granița cu România pe drumul European E87 în dreptul localității Ezerets facem stânga prin mica localitate și urmăm indicatoarele. După ce traversăm mica localitate intrăm pe un drum de pământ acoperit cu putină piatră pe alocuri, la orizont se vede o frumoasă pădurea de pin. Urmăm drumul ușor spre stânga.
Foarte puțină lume, plaja curată și multă liniște. Dacă îți plac șezlongurile nu ai ce căuta pe această plajă. Dacă vrei să bei bere pe plajă trebuie să vii cu ea de acasă pentru că nu ai de unde să cumperi. Nu recomand să încercați să ajungeți pe această plajă prin localitatea Krapets, drumul este mult mai rău. Dar recomand să ajungeți în localitatea Krapets unde există câteva restaurante foarte frumoase. Drumul spre Krapets din E87 este foarte bun. E o plajă spectaculoasă, cu un mal înalt care găzduiește o pădure printe copacii căreia se adăpostesc multe corturi românești. Și aici este amenajat de anul trecut un bar.
Shabla
Shabla (Şabla) este un oraş şi o staţiune turistică pe litoralul nordic al Bulgariei. Este situat într-o zona petrolieră din Regiunea Dobrici, la numai câtiva kilometri de coasta Mării Negre.
Atracţia principală o constituie plaja vastă cu nisip alb, situată la 5 km de oraş. Pe alocuri, faleza este verticală şi uneori stâncoasă. În mare se găsesc formaţiuni stâncoase şi grote submarine.
În zona plajei există o parcare, un restaurant şi multe bungalouri vechi. Accesul până la plajă se face pe un drum construit în cadrul programului Phare al UE. Are un bar, câteva restaurante simple și o zonă amenajată cu șezlonguri. Două șezlonguri și o umbrelă costă 15 leva. Când bate vântul, aici se practică kitesurfing și windsurfing.
În antichitate, Shabla a fost o aşezare antică tracică fondată în secolul 6-5 î.e.n. • Capul Shabla. Se află situat la 6 km de oraşul Shabla, fiind punctul cel mai estic din Bulgaria. În zonă mai există un sat de pescari. Alte atracţii mai sunt vestigiile portului antic Karon Limen (Golful Carian), farul Shabla şi un vapor naufragiat în al Doilea Razboi Mondial. • Farul Shabla. Construit în anul 1856, peste ruinele unui alt far din anul 1786, este cel mai vechi far bulgăresc. Este situat la 10 m deasupra mării, pe faleza abruptă şi stâncoasă a Capului Shabla, printre ruinele unei fortăreţe din secolul al 4-lea. Are o înălţime de peste 28 m. • Lacul Shabla. Are apa uşor sărată. Este situat la 2 km de oraş, fiind separat de mare printr-o fişie de nisip. Se pot vedea păsări şi plante pe cale de dispariţie, iar în lac se pot pescui știucă, biban, somn, crap şi lin.• Lacul sărat Shabla. Situat la 5 km de oraş, are fundul acoperit cu nămol cu proprietăţi medicinale.• Rezervaţia arheologică Yailata. Cele mai vechi vestigii arheologice descoperite în această zonă sunt din jurul anilor 6000 î.e.n. În această rezervaţie au fost găsite peste 100 de locuinţe-peşteri ce au fost locuite până în anul 5000 i.e.n.
Tyulenovo
Din Vama Veche sunt 37 de kilometri pana la Tyulenovo. După ce ieși din țară, ții drumul drept până în Shabla, unde faci stanga și mai mergi încă 12 kilometri.
Odată intrat în Tyulenovo, vei vedea, la un moment dat, un semn către Tyulenovo Bar & Restaurant. Acolo trebuie să ajungi.
Sat de pescari aflat într-o zonă stâncoasă spectaculoasă. Nu există plajă, dar se pot face scufundări și snorkeling. Stâncile se explorează în excursii cu barca sau cu kaiace.
Bolata
Foarte aproape de Cap Kaliakra, găsiți o plajă într-un mic golfuleț, unde marea este liniștită, foarte bună pentru înot. E o plajă relativ mică și, în consecință, aglomerată. Are o zonă de șezlonguri și un restaurant.
Golful Bolata din Bulgaria este situat în apropiere de granița cu România, la 60 km de Vama Veche și la 3 km de capul Kaliakra. Bolata deține statutul de rezervație naturală.
Stâncile roșii care contrastează perfect cu albastrul închis al mării și spuma albă, protejează acest golf, înconjurându-l într-un perfect semicerc. Un loc romantic, retras în care poți sta ore în șir la plajă sau cocoțat sus pe stânci de unde ai parte de o vedere superbă asupra întregului golf.
Cum ajung la Golful Bolata?
Constanța – Vama Veche – Durankulak – Shabla – Kavarna – Balgarevo – Golful Bolata.
Nefiind o zonă turistică, de la Bulgarevo nu există indicatoare, dar poți întreba localnicii cum să ajungi la Bolata. De asemenea, nu puteți să amenajați cortul și nici hoteluri nu există, așa că va trebui să cautați cazare în localitățile apropiate.
Alte obiective turistice din zonă:
- Cap Kaliakra
- Stâncile de la Tyulenovo
- Satul Krapetz
- Scoicaria Dalboka
- Lacul Durankulak (rezervație naturală)
Thracian Cliffs
Resort de golf de top, dotat cu heliport și cu două plaje, Bendida și Argata, amenajate în stil arăbesc, cu saltele groase așezate direct pe nisip. Mai nou e nevoie de rezervare, ca să fii sigur că găsești loc, iar două șezlonguri și o umbrelă costă 35 de leva, adică aproape 90 de lei. În sezon, se plătește și parcarea 10 leva.
Topola – White Lagoon
Sunt trei plaje nu foarte mari în zonă, Kibella fiind cea mai interesantă. Aici găsiți mari complexuri de apartamente, Kaliakra Resort, Topola Resort, unde de anul trecut e și un mic aquapark, White Lagoon. RESORTUL este semnalizat din șosea, timid, trebuie urmărit cu atenție traseul și trecând de Kavarna la 6 km pe stanga veți intra spre destinație. Este așezat pe o stâncă la 143 m deasupra nivelului mării, într-o localitate mică, ca câteva case răzlețe. Fiind la înălțime deasupra mării, întotdeauna este vânt cu mică sau mai mare intensitate. Localizarea este de excepție iar peisajul care ți se dezvăluie în fața ochilor este parcă desprins din filmele romantice. Se văd în departare bărcile de pescari pe mare, Balcikul și alte golfulețe pline cu hoteluri și resorturi noi, noaptea luminate feeric, iar Marea Neagră de un albastru superb, rivalizând cu cerul senin, în depărtare.
Lighthouse Resort.
Tot aici, o variantă foarte bună pentru familii cu copii mici este resortul Royal Bay, cu plajă proprie și sistem all-inclusive. Pentru masă, restaurantul Laguna are în meniu foarte multe specialități la prețuri decente.
Balcic
Orașul atât de drag reginei Maria merită vizitat în primul rând pentru castelul fostei regine a României și grădina botanică din apropiere. Are o mică plajă urbană și multe terase la malul mării.
Autorulote
Bulgarii au amenajat în zona White Lagoon o zonă specială pentru autorulote, dotată cu surse de apă și energie electrică. Autorulotele se mai parchează în Bulgaria pe malul mării la Krapets, la Ezerets, la Shabla și în zona stâncilor de la Tyulenovo. La Krapets și Shabla, aproape de plajă sunt amenajate și campinguri.
Atenție! Vă puteți lua Vignetă pe site!
Din acest an, dacă mergeți sau traversați Bulgaria nu mai trebuie să opriți și să cumpărați vignetă, pe care apoi să o lipiți pe parbriz. Bulgarii au introdus vigneta electronică, pe care o puteți achiziționa de pe site-ul https://www.bgtoll.bg, care are variantă și în limba română. Dacă până anul trecut, varianta cea mai ieftină era vigneta de o săptămână, care costă 15 leva, acum găsiți și vigneta de weekend, de 10 leva, valabilă de vinerea, de la ora 12, până duminica, la ora 24. Dacă uitați să cumpărați online, trebuie să stați la coadă la automatele de după graniță sau la vechile ghișee. Și nu mai lipiți nimic pe parbriz! Din acest an, leva se schimbă pentru 2,5 lei, la chioșcurile de lângă graniță.
Drum bun și distracție cât cuprinde!