Deși votate, creșterile unor salarii și sporuri sunt blocate de Guvern!

0
314

Guvernul Ludovic Orban a trimis CCR, în ultima zi a anului trecut, pe 31 decembrie, o sesizare de neconstituționalitate privind o lege care prevede creșterea unor salarii și plata unor sporuri pentru bugetari, începând cu 1 ianuarie 2020.

Interesant este ca la votul din Parlament toți cei 61 de liberali din sală au votat ‘pentru’ adoptarea legii despre care acum Guvernul PNL spune că este neconstituțională.

Guvernul a acuzat la CCR că inițiatorii legii nu au precizat care este impactul bugetar și nici sursele de unde se pot lua bani pentru creșterile de salarii. Legea ar fi trebuit promulgată de președintele Klaus Iohannis, dar Guvernul a trimis sesizarea la CCR pe ultima sută de metri, pe 31 decembrie 2019. Astfel, până la un verdict al CCR, creșterile salariale votate de Parlament nu intră în vigoare.

Ce prevede legea atacată de Guvernul Orban la CCR:

Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2020, se majorează cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din cadrul  Bibliotecii Naţionale a României și a Bibliotecii Academiei Române.

– Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2020, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din cadrul Institutului pentru studierea problemelor minorităților naționale se majorează cu 100%.

– Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru personalul din structura  Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a unităților din subordinea acesteia, care ocupă funcții și își desfășoară activitatea în condiții ce impun acordarea sporurilor specifice, în conformitate cu prevederile art. 23 și art. 25 al Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, personal care nu avea în plată sporuri în luna decembrie 2018, respectiv pentru personalul nou încadrat, se acordă sporurile cuvenite, în cuantumul corespunzător, raportat la salariul de bază existent în plată în luna decembrie 2018.

– Cresc și salariile managerilor de muzee. „S-a propus o majorare care să aducă salarizarea celor 3 funcţii de conducere din biblioteci şi muzee naţionale similar funcţiilor din administraţia publică. Astfel, se reduce din diferenţa salarială pierdută în anul 2018, care a fost între 1345 şi 3780 lei”.

(Jurnal)