Primăria Cluj-Napoca a cumpărat din Olanda o mașinărie care știe să spele pereții clădirilor. Cu aceasta, autoritățile vor să înfrumusețeze centrul istoric al orașului, ștergând desenele existente pe fațadă.

După modelul olandez, Primăria municipiului Cluj-Napoca a cumpărat o instalație care, spun edilii, va curăța grafitti-urile ilegale de pe clădirile-monument din oraș.

Este vorba despre o instalație de curățare doar cu apă și cu aburi, la o temperatură de 150 de grade, la o presiune până la 200 de W. Cel mai important este că acesta instalație funcționează doar cu apă, fără niciun solvent sau adaosuri chimice care ar putea afecta clădirea.

… totul este ecologic și nu are niciun fel de consecințe asupra sănătății oamenilor sau să afecteze siguranța clădirilor și aspectul lor estetic”, confirmă primarul Emil Boc.

Aparatul mai poate fi folosit și pentru îndepărtarea gumei de mestecat de pe trotuare sau curățarea pavajelor. Cei care în continuare vor mâzgăli ilegal pe pereți riscă însă sancțiuni usturătoare de pâna la 6.000 de lei și de asemenea, cei care vor fi prinși că mai desenează pereții vor suporta costul acțiunii de curățare.

Pe de altă parte, ”artiștilor stradali” li se face o promisiune: „Vreau să știe lumea că vom asigura spații speciale unde cei care au asemenea înclinații și doresc și le vor putea exercita într-un cadru legal. Avem programul Artă în curtea școlii, de exemplu”, declară primarul Emil Boc.

Nu întâmplător am dat această știre, ea putându-i inspira și pe consilierii locali, Municipiul Giurgiu, la rândul său confruntându-se cu astfel de lucrări executate ilegal de tineri pe exteriorul clădirilor. Ar fi o primă importantă măsură din mai multe ce ar trebui aplicate.

(Jurnal)