Unul din subiectele dezbătute și aprobate în această perioadă de Camera Deputaţilor este amendamentul la proiectul de lege privind modificarea şi completarea unor legi în materie electorală, prin care se precizează că alegătorii români din diaspora vor avea la dispoziţie două zile (sâmbătă şi duminică) pentru a vota la alegerile parlamentare din acest an.

Respins în Comisia juridică a Camerei, proiectul fusese adoptat de Senat, cu o săptămână înainte de a intra în dezbaterea deputaților, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz.

Modificări au fost făcute și în privința creșterii numărului de reprezentanți în secția de votare, permițând unor partide care s-au înființat după alegerile din 2016, dar care au parlamentari să aibă reprezentanți în secțiile de votare. Este cazul partidului Pro România.

„În sensul prezenței legi, prin partide politice parlamentare se înțelege partidele politice și organizațiile cetățenilor aparțînând minorităților naționale care, la ultimele alegeri pentru Senat și Camera Deputaților, au întrunit, individual sau într-o alianță, pragul electoral și au obținut mandate de deputat sau de senator sau care nu au participat la ultimele alegeri parlamentare, dar la dată declanșării calendarului electoral pentru alegerile parlamentare au că membrii 7 senatori sau 10 deputați”, se specifică în textul modificat al legii

În forma adoptată de Senat, puteau avea reprezentanți în secțiile de votare doar partidele care au candidat în alegeri.

De asemenea, s-a stabilit că alegătorii români vor avea posibilitatea să voteze şi la o altă secţie de votare din circumscripţia electorală de care aparţin, fiind înscrişi, în acest caz, în listele suplimentare, iar alegătorii aflaţi în faţa secţiei de votare şi care aşteaptă la rând să voteze o pot face până la cel mult 23.59.

Legea mai prevede că vor fi asigurate materiale de protecţie sanitară în mod gratuit pentru combaterea răspândirii noului coronavirus membriilor birourilor electorale, personalului tehnic auxiliar, persoanelor acreditate, delegaţilor acreditaţi, operatorilor de calculator și personalul de pază.