La începutul mandatului actualului Guvern mi-am exprimat încrederea că noul Executiv condus de premierul Dacian Cioloş va da dovadă de seriozitate şi predictibilitate, după chipul şi asemănarea primului-ministru, un om care mi-a făcut o impresie pozitivă ca profesionist. Acesta a fost şi motivul pentru care am votat pentru învestirea Guvernului Dacian Cioloş, din convingerea că şeful Executivului va fi secondat de miniştri apropiaţi nivelului domniei sale.
Din păcate, după aproape un an de la preluarea puterii executive de către tehnocraţi, sunt nevoită să recunosc că Guvernul României nu s-a comportat, din păcate, nici pe departe pe măsura prestaţiei primului-ministru. Mă refer îndeosebi la modul în care au înţeles să îşi facă datoria cei mai mulţi dintre responsabilii portofoliilor ministeriale, oameni de la care nu doar eu, ci întreaga populaţie a României au avut aşteptări de un nivel înalt. Din nefericire, nu numai că modelul tehnocrat nu a adus niciun fel de plus în ceea ce priveşte abordarea managerială a gestionării problemelor ţării, în raport cu anterioarele conduceri politice, ba din contră, bâlbâielile unora dintre miniştri au fost demne de cascadorii râsului.
Am spus în noiembrie anul trecut că aştept de la Guvernul Cioloş politici clare privind îmbunătăţirea nivelului vieţii românilor, servicii publice de calitate, locuri de muncă suficiente, reuşite palpabile în domeniul educaţiei, sănătăţii, infrastructurii, diminuarea corupţiei şi birocraţiei. Constatarea amară a oamenilor este aceea că Executivul tehnocrat nu a acţionat însă suficient şi solid pentru reformarea sistemului public, pentru creşterea capacităţii administrative a statului şi satisfacerea agendei de priorităţi ale românilor care au dorit această schimbare.
În final, aş vrea să-i amintesc primului-ministru Dacian Cioloş că prestaţia unui Guvern nu se transpune neapărat în modul în care şefii ministerelor împart banii bugetului, fac proiecte, strategii şi politici pro-populaţie şi pentru dezvoltarea generală a ţării. Prestaţia miniştrilor este măsurabilă şi prin modul în care domniile lor răspund solicitărilor Parlamentului, în speţă a parlamentarilor, reflectate prin întrebări şi interpelări. Din acest punct de vedere, mi-am exprimat în dese rânduri dezacordul faţă de modul în care miniştrii Guvernului României înţeleg să răspundă cererilor deputaţilor şi senatorilor. Personal, nu pot să îmi explic cum se poate întâmpla ca marea majoritate a răspunsurilor miniştrilor, semnate deci implicit şi asumate de aceştia, sunt total pe lângă subiect şi fără a oferi soluţiile la problemele adresate lor de către oameni, prin intermediul nostru, al parlamentarilor.
Este inadmisibil, domnule Prim-Ministru, ca la interpelări care vizează doleanţe extrem de importante pentru viaţa unor cetăţeni ai României, miniştrii cabinetului dumneavoastră să răspundă incomplet, nedocumentat sau să-i trimită la articole din diverse legi, de parcă toată România ar avea acces la asemenea informaţii!
Îmi exprim revolta faţă de această manieră în care subordonaţii dvs., domnule premier, în speţă doamnele şi domnii miniştri, se adresează românilor care le solicită sprijinul prin intermediul documentelor trimise de către parlamentari. Deşi mai aveţi puţin timp la dispoziţie din acest mandat în fruntea Guvernului, îmi exprim speranţa că veţi avea curiozitatea de a verifica răspunsurile date de miniştri la întrebări şi interpelări, şi veţi dispune măsurile adecvate pentru îmbunătăţirea acestora şi oferirea unor informaţii punctuale, corecte şi la obiect!
Deputat de Giurgiu,
Liliana CIOBANU
19 septembrie 2016