Deputatul liberal, Alexandru ANDREI: „Românii scapă, în sfârșit, de birocrația excesivă în relațiile cu instituțiile statului”

0
309

Alexandru Andrei, deputat PNL Giurgiu, este de părere că prin votul acordat în ședința Camerei Deputaților de miercuri, 7 decembrie, românii scapă, în sfârșit, de birocrația excesivă în relațiile cu instituțiile statului.

Legea adoptată prevede că instituțiile publice nu mai pot solicita persoanelor fizice sau juridice dosare cu şină şi niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie. Practic, noua lege interzice dosarul cu șină și solicitarea de copii după documente la nivelul autorităților locale și companiilor de utilități.

Prin legea votată astăzi, interdicția solicitării de dosare și copii de pe acte se extinde și la autoritățile locale, până acum fiind valabilă doar pentru administrația centrală.

Aceeași lege mai prevede că toate instituțiile publice sunt obligate să pună la dispoziţia cetăţenilor, în mod gratuit, nu doar în format fizic, ci şi electronic, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate.

Dacă totuși încă există instituţii ce solicită copii pe hârtie ale unor documente, altele decât cele emise tot de către instituţii publice, acestea sunt obligate să asigure, în mod gratuit, fotocopierea acestora. Practic, această prevedere interzice faimoasele xeroxuri din instituții, care taxau cetățeanul.

Scopul noii legi – care acum merge la promulgare – este simplificarea relației dintre stat și cetățean și reducerea timpului pierdut de români în instituții publice.”

(Alexandru Andrei- deputat PNL Giurgiu)