Deputatul giurgiuvean Elena Cristina Dinu, despre programul „O familie, o casă!”

0
189

De curând, deputatul social-democrat Elena Cristina Dinu a postat, pe contul său de socializare, informații despre o propunere legislativă legată de sprijinul familiilor cu copii ce doresc să își cumpere o casă.

„O recentă propunere legislativă a PSD vine în sprijinul familiilor cu copii care doresc să achiziționeze o casă. Este vorba despre o inițiativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.60/2009, privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima casă”, precum și pentru aprobarea unor măsuri de aplicare acestuia.
Prin acest demers, PSD lansează un nou program de susținere, atât pentru tineri, cât și pentru familiile aflate la început de drum în viață, care se adaugă numeroaselor programe adoptate în acest sens în ultimii trei ani!
Programul „O familie, o casă!” oferă familiilor posibilitatea achiziționării unei locuințe în condiții mult mai avantajoase decât cele conținute de Programul „Prima casă”. Astfel, dobânda este fixă pe toată durata creditării și nu va depăși 5,5%, iar avansul rămâne de 5%.
Cea mai importantă modificare vizează însă eliminarea temerilor existente până acum, conform cărora tinerii care contractau un credit cu o anumită rată și își făceau în consecință un plan de rambursare, ajungeau peste câțiva ani în situația de a nu mai putea plăti, pe fondul creșterii dobânzilor percepute de bănci!
Programul „O familie, o casă!” are o largă accesibilitate, deoarece se adresează preponderent persoanelor cu venituri mici. Este relevant în acest sens faptul că nu se pot înscrie în acest program, de exemplu, familiile de două persoane, care au un venit cumulat mai mare de 4.500 de lei. Totodată, pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 lei.
O altă noutate a acestei propuneri legislative este cea potrivit căreia beneficiarii vor avea posibilitatea refinanţării creditelor obţinute în cadrul Programului Prima Casă. De asemenea, pentru a spori interesul instituțiilor bancare și pentru a majora sumele alocate programului, se va mandata, pe lângă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, şi Fondul Român de Contragarantare. În acest fel, se vor putea emite garanţii în numele şi în contul statului în favoarea băncilor care vor acorda credite persoanelor fizice în vederea achiziţiei unei locuinţe în cadrul Programului.
Inițierea acestui nou program demonstrează încă o dată preocuparea PSD pentru îmbunătățirea vieții românilor, măsura fiind extrem de stimulativă în vederea determinării tinerilor să rămână acasă și să-și facă aici un viitor”, a mai scris Elena Dinu pe facebook.

(Jurnal)