Recent preşedintele Consiliului judeţean Giurgiu, Marian Mina,  avansa un proiect extrem de interesant ce ar putea rezolva criza de personal medical din cadrul Spitalului judeţean de Urgenţă Giurgiu.

El spunea că ar dori să aducă medici din Republica Moldova, respectiv de la Chişinău . În acest scop preşedintele CJ   declara  că este dispus să le ofere acestora locuinţe sociale.

În acest sens am stat de vorbă cu dr. Elena Dinu, secretar al Comisiei pentru  Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, care ne confirma faptul că această intenţie  se află de ceva vreme în atenția Ministerului Sănătății,  urmând a fi aplicată probabil,  după ce mai întâi va fi rezolvată o anumită procedură.

Foarte mulţi dintre noi s-au gândit la acest lucru, mai ales că aceşti  medici ştiu să vorbească româneşte, ceea ce pentru ei reprezintă un atuu…  Acești medici îşi doresc să vină la noi unde știu că se bucură de mult  mai multe privilegii decât la ei, numai că procedura este mai greoaie , durează mai mult – ne spunea deputatul giurgiuvean.

Ministerul Sănătăţii  îşi doreşte de mai multă vreme rezolvarea acestei probleme însă echivalarea studiilor acestor medici în România necesită o procedură special, inconvenientul plecând de la faptul că Republica Moldova nu face parte încă din Uniunea Europeană. Rămâne însă în atenţia Ministerului , iar Giurgiu, aflându-se foarte aproape de Bucureşti,  acest lucru ar deveni o mare oportunitate pentru Spitalul judeţean de Urgenţă. Voi încerca să vă dau însă mai multe amănunte despre etapele ce trebuiesc parcurse , în cel mai surt timp, despre  cât durează întregul proces de echivalare a documentelor de studii şi  de obţinere a autorizaţiilor de liberă practică pe teritoriul României, ţinând cont de faptul că cei ce vin de acolo, sunt extracomunitari – a mai precizat dr . Elena Dinu, deputat de Giurgiu.

(Florian Tincu)