În România, în ultimul an, aproape 100 de #cadre medicale au căzut la datorie, în lupta împotriva noului coronavirus.
Sunt oameni care au luptat până la epuizare pentru a salva zeci, sute, chiar mii de pacienţi, în detrimentul propriei lor sănătăţi, propriei lor vieţi.
La iniţiativa unui coleg senator, medic de profesie, anul trecut, a fost adoptat în Parlament un act normativ, #Legea nr. 56/2020 „Lege pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19”, ce prevede acordarea dreptului legal la pensia de urmaş şi a restului drepturilor adiţionale, în cazul celor decedaţi la datorie.
Numeroasele #memorii primite de la sindicatele din domeniul sanitar reclamă faptul că, din nefericire, în acest moment, această lege nu este aplicată.
De aceea, am transmis o #Întrebare către ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, respectiv ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Astfel, doresc să aflu dacă: „Ministerul Sănătăţii a respectat prevederile legii şi a suportat cheltuielile ocazionate de deces, în cazul personalului medical care a pierdut lupta cu SARS-COV 2, şi câte persoane au fost beneficiare, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul judeţului Giurgiu?”
De asemenea, sper să primesc răspuns şi în ceea ce priveşte numărul #pensiilor de urmaş, acordate, în cuantumul prevăzut de Legea 56/2020 de către Casa de Pensii, tot la la nivel naţional, cât şi în judeţul Giurgiu.
În plus, i-am rugat pe cei doi miniştri să spună ce vor întreprinde concret Ministerul Sănătăţii/Ministerul Muncii pentru a pune în aplicare această lege care răsplăteşte sacrificiul făcut de lucrătorii din sănătate, cei care au fost permanent în prima linie, în lupta împotriva SARS-COV 2.
Vă voi comunica răspunsul lor, stimaţi giurgiuveni, atunci când îl voi primi!