Deputatul giurgiuvean, Cristina-Elena DINU a participat, astăzi, 21 iulie, alături de reprezentanţi ai mai multor instituţii din judeţ, la invitaţia directorului Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Giurgiu, dr. Mariana Daniela Ciobanu, la o întâlnire cu tema „Obiective, provocări şi soluţii în colectarea de sânge şi plasmă de la donatorii onorifici, în judeţul Giurgiu”.

Întâlnirea a fost mediată şi difuzată de către televiziunea on-line PUBLIVE.

În legătură cu acest eveniment, deputatul PSD, Elena Dinu, ne-a oferit prin intermediul unei postări pe facebook, câteva date pe tema propusă.

„Judeţul Giurgiu se află pe ultimul loc din ţară la numărul de donatori şi, având în vedere gravitatea problemei dezbătute, recunosc că mă aşteptam să participe mai mulţi factori de decizie de la nivel judeţean, pentru care se pare că subiectul nu este de interes, dar, cu siguranţă, devine vital atunci când un apropiat are nevoie de sânge sau derivate din sânge, fără de care i-ar fi pusă viaţa în pericol.

Deoarece Ministerul Sănătăţii este coordonatorul acestei activităţi strategice, el este acela care ar trebui să se implice în demararea unor ample campanii de conştientizare, dar şi să găsească surse, fie guvernamentale, fie chiar prin PNRR, pentru a investi în centrele de transfuzie sanguină din toată ţara.

La nivel judeţean, alături de instituţiile deconcentrate, şi primarii au obligaţii prin lege să sprijine astfel de activităţi. În acest sens, la rândul lor, Prefectura şi Consiliul Judeţean ar trebui să se implice concret, împreună cu primarii, în derularea unor campanii de conştientizare a importanţei donării de sânge, în mediul rural şi, de ce nu, chiar să dea o mână de ajutor pentru amenajarea unor centre mobile de recoltare de sânge şi în comune.

O altă propunere făcută în cadrul dezbaterilor de azi se referă la o campanie de conştientizare în şcoli.

Copiii sunt viitorii potenţiali donatori, ei trebuie să afle cât mai devreme că vor putea, la un moment dat, să salveze o viaţă prin gestul lor. De asemenea, ei sunt cei care îşi pot „educa”și părinţii în această privinţă.

Mă bucur că exact astăzi şi la Giurgiu a fost lansată oficial o asemenea campanie ce se va derula în toate unităţile de învăţământ.

Sunt convinsă că discuţiile de astăzi ne vor ajuta să găsim împreună, toţi cei care putem da o mână de ajutor, cele mai bune soluţii pentru ca oamenii să meargă să doneze sânge, ca şi cum ar ajuta pe cineva foarte drag lor” – preciza în postarea sa, deputatul Cristina Elena DINU.

(Jurnal)