Deputatul Cristina Elena Dinu explică pe înțelesul tuturor de ce este atât de importantă Legea OFFSHORE

0
381

Sub titlulLegea offshore, o lege de miliarde pentru România”,  deputatul giurgiuvean  dr. Elena Cristina Dinu a susținut  recent o  declaraţie politică în Camera Deputaţilor, în care a arătat în ce constă importanța strategic a acestui demers juridic.

Alături de colegii mei, am votat, în urmă cu două săptămâni, o lege cu impact major asupra dezvoltării economice şi asupra siguranţei energeticea ţării noastre, Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore – scrie deputatul giurgiuvean pe facebook-ul său personal.  Această lege, cu un traseu destul de sinuos până la forma finală, are o importanţă strategică imensă pentru ţara noastră, reprezentând o oportunitate pentru independenţa energetică, constituind, totodată, şi o bază solidă pentru dezvoltarea economică în anii care vor veni.

Lege indispensabilă României

Deputatul ne explică totodată de ce această Lege este indispensabilă politicii României:   Asigurarea condiţiilor necesare realizării investiţiilor specifice pentru exploatarea descoperirilor recente de gaze naturale, precum şi pentru continuarea cu succes a operaţiunilor de exploatare şi evaluare a unor noi resurse de hidrocarburi în perimetrele offshore din Marea Neagră, reprezintă un obiectiv major al strategiei energetice şi o măsură importantă avută în vedere prin Programul de guvernare 2017-2020, fiind un element indispensabil al politicii României în acest sector. Astfel, era nevoie de crearea unui cadru legislativ naţional adecvat şi coerent, care să fie funcţional pentru proiecte de exploatare petrolieră şi de hidrocarburi offshore.

Care sunt avantajele…

Dr. Elena mai precizează și faptul că Proiectul adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decisional, are o serie de prevederi care aduc  avantaje majore României, prin încasarea de redevenţe şi impozite, prin extinderea reţelei de distribuţie gaze naturale, de care va beneficia o importantă parte a populaţiei ţării, însă câştigurile se vor putea măsura şi prin dezvoltarea unor industrii pe orizontală şi prin crearea de noi locuri de muncă. De asemenea, s-a găsit o formulă prin care investitorii care dispun de tehnologia necesară exploatării de gaze naturale din Marea Neagră să fie motivaţi, astfel încât să existe un echilibru între câştigurile statului român, pe de o parte, şi profiturile lor, pe de altă parte. Astfel, 50% din producţia de gaz rezultată în urma exploatărilor offshore va fi tranzacţionată pe bursa din România, iar investitorii vor avea dreptul la o deducere de 30% din impozitul pe venitul suplimentar.Totodată pragurile introduse în lege reprezintă o cotă suplimentară de impozit, pe lângă cele 30%, pe fiecare palier de preţ.

Calculul impozitului

Procentele de calcul al impozitului se calculează pe baza preţurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de preţuri ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al preţurilor de consum.

Astfel, statul nu impozitează un gaz mai ieftin de 45 de lei/MWh, exceptând redevenţa colectată, şi impozitează din ce în ce mai mult un gaz care se vinde la peste 85 de lei. Nivelurile nu sunt întâmplătoare, având în vedere că Legea offshore aduce şi o deductibilitate a investiţiilor în limita a 60% din veniturile suplimentare, adică firmele vor compensa două treimi din investiţiile făcute, dar în timp, nu totul deodată. Practic, statul a vrut să se asigure că, indiferent de cotaţiile de preţ, va colecta consistent şi pe termen lung de la concesionari.

Alte prevederi

O altă prevedere importantă – consider dr. Elena Dinu – este aceea ca cel puţin 25% din numărul mediu anual de angajaţi utilizaţi în vederea derulării acordurilor să fie cetăţeni români cu rezidenţă fiscală în România. Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare se colectează într-un cont special, utilizat pentru extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemului naţional de transport de gaze naturale, precum şi pentru finanţarea altor investiţii stabilite prin hotărâre a Guvernului. Repartizarea sumelor colectate se face prin hotărâre a Guvernului. Colectarea impozitului asupra veniturilor suplimentare se administrează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Impactul

În privinţa impactului pe care aceste exploatări le au asupra mediului, este stipulat faptul că firmele vor fi obligate să depună o declaraţie prin care să-şi asume plata reparaţiilor pentru eventuale daune aduse mediului. Aşa cum spuneam, legea votată şi adoptată în Guvernarea PSD -ALDE are o importanţă strategică imensă pentru ţara noastră, reprezentând o oportunitate pentru independenţa energetică, constituind totodată şi o bazăsolidă pentru dezvoltarea economică în anii care vor veni – mai notează deputatul Elena Cristina DINU, pe facebook cu privire la Legea OFFSHORE

(Tincu Florian)