AcasăActualitateDeputații PNL, Alexandru Andrei și Gabriela Horga au vizitat două școli din...

Deputații PNL, Alexandru Andrei și Gabriela Horga au vizitat două școli din județ, incluse în Programul pentru reducerea abandonului Școlar.

 Şcolile din comunele Gogoşari şi Vedea au fost vizitate astăzi de liberalii Maria Gabriela Horga şi Alexandru Andrei, care împreunâ cu inspectorul general Ion Ghimpețeanu şi inspectorul şcolar Alina Meclea, au dorit să afle cât de importantă a fost pentru aceste unități de învățământ aplicarea la Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS).

De precizat că Reducerea abandonului școlar este scopul unui program național, finanțat prin PNRR, program în care sunt incluse 25 de școli din județul Giurgiu.

Printre aceste școli se numără și cele din Gogoșari și Vedea, școli pe care le-am vizitat astăzi  (n.n. – 3 aprilie), alături de colega mea, deputatul Gabriela Horga, inspectorul general Ion Ghimpețeanu și prof. Alina Meclea, inspector școlar și consilier județean – preciza Deputatul Andrei Alexandru.

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar a ajuns în cea de-a doua etapă; după ce, anul trecut, 27 de unități de învățământ din județul Giurgiu au aplicat și au fost selectate pentru finanțare, acum, alte 25 de școli din județ sunt eligibile.

Fondurile europene din care este finanțat acest program sunt folosite pentru a preveni și reduce abandonul școlar la nivel gimnazial. Unitățile de învățământ pot accesa până la 300.000 de euro, oferind elevilor sprijinul de care au nevoie pentru a participa la ore.

Pe lângă finanțarea din programul pentru reducerea abandonului școlar, 13 școli și un liceu din județul Giurgiu sunt incluse în programul prin care este asigurată masa caldă pentru elevi, un alt program ce are ca scop prevenirea excluziunii și a abandonului școlar.

De menționat că, la momentul în care PNL a preluat guvernarea, de acest program beneficiau doar 50 de școli, în întreaga țară; din 2020, numărul acestora a crescut constant, astfel că în 2022 în program erau incluse 450 de școli.

Profitând de această acțiune, am discutat și cu primarii liberali ai celor două localități, Dănuț Daia și Marian Țaga, care ne-au explicat cu ce probleme se confruntă  acestea” – a mai menționat Deputatul liberal.

  La rândul ei, Deputata PNL, Maria Gabriela Horga a arătat cât de important este acest proiect pentru învățământul giurgiuvean:

      „13 școli și un liceu din județul Giurgiu sunt incluse în programul prin care este asigurată masa caldă pentru elevi. Prin acest program se previne excluziunea socială, abandonul şcolar şi se îmbunătățesc performanţele şcolare. Copiii nu mai absentează de la școală și au o masă caldă la o oră fixă. Atunci când PSD conducea județul, nicio școală din Giurgiu nu era inclusă în acest program. La preluarea guvernării de către PNL, 50 de școli beneficiau de acest program la nivel național. În 2020, numărul acestora a fost majorat la 150, iar în 2022 au fost efecutate trei majorări – de 150 la 300, de la 300 la 350 și de la 350 la 450.

      Pentru acest an, alte 25 de unități de învățământ, din județul Giurgiu, sunt eligibile pentru finanțare. Toate fondurile europene vor fi folosite pentru prevenirea şi reducerea abandonului școlar la nivel gimnazial. De asemenea, vor ajuta la îmbunătățirea trecerii de la învățământul secundar inferior la cel superior. Unitățile de învățământ pot accesa până la 300.000 de euro, oferind astfel elevilor sprijinul de care au nevoie pentru a participa la ore și pentru a-și dezvolta competențele corespunzătoare vârstei.

      Primarii liberali ai celor două comune, Marian Țaga şi Dănuț Daia, au participat şi ei la întâlnire, putând astfel să discute cu cei doi deputați despre problemele pe care le-au întâmpinat în localitățile pe care le administrează, dar şi despre viitoarele proiecte menite să dezvolte comunele.

  PNRAS este un program  finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. În anul 2022, un număr de 27 de unități de învățământ aflate pe raza județul Giurgiu au aplicat  acest program şi toate au fost selectate pentru prima rundă de finanțare.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
32.5 ° C
32.5 °
32.5 °
32 %
2.6kmh
2 %
lun
33 °
mar
33 °
mie
35 °
joi
37 °
vin
34 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!