Recent la Sibiu a avut loc un simpozion cu tema ”Salvați Medicina de Familie” . Pentru a afla mai multe amănunte despre acest subiect am contactat-o telefonic pe dr. Cristina Elena Dinu, deputat PSD de Giurgiu, secretar al Comisiei de Sănătate și Familie din Camera Deputaților. Domnia sa ne spunea că în urma dezbaterilor s-a ajuns la concluzia că trebuie luate măsuri urgente Medicina de familier este déjà o specialitate neatractivă și în curând în acest context vom rămâne în România fără rețeaua de medicină de familie, dacă nu vom face ceva în acest sens .
Totodată deputatul giurgiuvean susținea declarația din recenta sa postare pe facebook : Impozit zero pentru medicii de familie este una dintre cele mai importante măsuri prevăzute în programul de guvernare, capabilă să transforme specialitatea de medicină de familie într-o specialitate atractivă – scria Cristina Elena Dinu într-o postare pe facebook.
Fără această măsură, medicina de familie riscă să moară. Impactul “morții” medicinii de familie este devastator asupra bugetului, având în vedere mutarea serviciilor medicale către nivelul de îngrijire spitalicesc ceva mai scump.
Chiar dacă unii nu sprijină aceasta măsură, consider că este una dintre măsurile care va determina creșterea atractivității specialității într-un ciclu care durează minim 5 ani.
Așa cum am mai spus creșterea finanțării medicinii primare în 2019 la 2,6 mld. de lei, față de 2 mld. în 2018, alături de creșterea numărului de locuri la rezidențiat și un impozit zero pentru medicii de familie sunt măsurile necesare ce pot crește atractivitatea domeniului – a mai precizat dr. Cristina Elena Dinu, deputat PSD, de Giurgiu.
Așa arată deficitul de medici de familie in Romania și așa va arată în 2022, dacă nu se iau măsurile necesare! (vezi hărțile de mai sus)
(Jurnal)