Plecarea muncitorilor din România la muncă în străinătate, în plină stare de urgență și în condiții de pericol maxim pentru sănătatea publică, a generat la vremea respectivă un val de critici la adresa guvernului. Pe de o parte, acele plecări au avut loc fără respectarea restricțiilor cuprinse în documentele oficiale, iar pe de altă parte înghesuiala de nedescris din aeroporturile românești a sfidat toate constrângerile pe care au fost obligați să le suporte românii în zilele respective, susține Cristina-Elena Dinu, deputat PSD Giurgiu.

„Mai mult, din cele relatate de presa internațională, în special din Germania, acolo unde au ajuns cei mai mulți dintre românii sezonieri, „operațiunea Sparanghelul” a fost departe de a fi o reușită. Așa se face că s-a ajuns la situații dramatice, cu români lipsiți de condiții decente de muncă și de trai, cu izolare și carantină nerespectate de unii angajatori și, din nefericire, chiar cu moartea unor semeni ai noștri, care au plecat bolnavi sau s-au îmbolnăvit la locurile de muncă de covid.
În timp ce presa germană semnala insistent lipsa de grijă a autorităților române pentru muncitorii noștri trimiși acolo aproape în condiții de sclavie, Iohannis şi guvernul PNL au continuat să ignore situaţia dramatică în care s-au aflat și încă se află mii de români plecaţi la muncă sezonieră în străinătate.
Subiectul a făcut obiectul și unor audieri parlamentare a miniștrilor Muncii și al Externelor, însă răspunsurile celor doi au fost rupte de realitate, ca, de altfel, întreaga gestionare a țării în această criză de sănătate.
În consecință, PSD a cerut celor responsabili să ia măsuri urgente de sprijin a românilor aflaţi în dificultate în străinătate, din cauza nepăsării şi inconştienţei autorităţilor!
I-am solicitat ministrului Muncii să nu mai mintă, să ridice interdicţia de control instituită asupra Inspecţiei Muncii şi să verifice toate contractele încheiate prin firmele de intermediere a forţei de muncă din România! Este cazul să nu mai intoxice opinia publică prin afirmații conform cărora în perioada Stării de Urgenţă mulţi români au plecat în străinătate în baza unor contracte negociate individual! Acest lucru nu era posibil, din cauza restricţiilor privind dreptul la liberă circulaţie, instituit prin Ordonanțele Militare.
De asemenea, PSD i-a cerut ministrului de Externe să verifice toate cazurile în care românii din străinătate reclamă nerespectarea legislaţiei în domeniul muncii și să asigure accesul gratuit la serviciile de sănătate pentru muncitorii români afectaţi de epidemia de coronavirus în țările în care aceștia muncesc. Considerăm că este datoria statului român, prin Ministerul Afacerilor Externe, de a asigura transportul şi condiţiile pentru reîntoarcerea în ţară a românilor care au refuzat să muncească în condiţiile umilitoare impuse de unii dintre angajatorii străini.
Evenimentele reprobabile petrecute prin plecarea românilor la muncă în străinătate cu acordul tacit și complice al guvernului reprezintă un act samavolnic la adresa unor oameni aflați oricum în lipsuri și nevoi, cărora probabil nu li s-a spus de acasă ce-i așteaptă. Astfel, România a ajuns singura țară care și-a permis în mod total nefondat să exporte forță de muncă în plină pandemie, în condițiile în care necesarul de mână de lucru pe plan național este într-o criză nesfârșită. Pentru aceasta și pentru multe alte bătăi de joc la adresa românilor din ultimele două luni, Iohannis și guvernul lui trebuie să răspundă!„, a declarat Cristina-Elena Dinu.