zlg-1312448188Proiectul “Portul Verde și de Înaltă Performanță Etapa a II-a – Construcția” este în curs de implementare. Primăria Municipiul Giurgiu este cea care a deschis șantierul în urmă cu trei săptămâni la fostul feribot adiacent Șoselei Portului.

Firma care a câștigat licitația, din Galați,  lucrează în prezent la aducerea la cotă a amplasamentului noului Port,  lucrările având ca termen de finalizare doar șase luni. Partea din proiect ce revine Primăriei include demolarea efectivă a fostului feribot și pregătirea terenului pentru construirea terminalului intermodal, construirea unui drum de acces de la Stadion spre Șoseaua Portului, cu o trecere la nivel de cale ferată, precum și managementul proiectului. Valoarea acestor lucrări și servicii se ridică la două milioane de euro, din care aproximativ 15% reprezintă contribuția proprie, iar 85%, fonduri europene. Prin proiectul “Portul Verde și de Înaltă Performanță Etapa a II-a – Construcția”, în Zona Liberă Giurgiu se va construi un port cu acces trimodal (rutier, naval și feroviar). Proiectul, în valoare totală de 15,5 milioane de euro, este unul din cele 14 proiecte de infrastructură depuse de România pentru contractarea de fonduri europene în cadrul Programului „Connecting Europe Facility” si are ca parteneri ILR Logistica Romania, Primăria Giurgiu și Zona Liberă. Adică exact cele două instituții care în acest moment se află într-un conflict deschis privind administrarea pentru viitor a Zonei Libere Giurgiu. Evident că diferendumurile apărute ar putea influența și lucrările de execuție. 

 Proiectul vizează refacerea şi modernizarea cheului de descărcare, investiţii în utilaje cu performanţe ridicate, extinderea căii ferate pentru realizarea unei infrastructuri trimodale de transport, reabilitarea infrastructurii rutiere din interiorul zonei portuare, dragarea canalului navigabil, modernizarea sistemelor de tehnologie a informaţiei existente şi integrarea în cadrul Sistemului de Informaţii Fluviale. 

(Jurnal)