Declarația Ministrului Economiei, Niculae Bădălău, referitor la medicamentele compensate acordate pensionarilor

0
112

Viitoarea majorare a punctului de pensie la 1265 lei, a făcut ca unii pensionari să își pună problema medicamentelor pe care nu erau siguri dacă și le vor mai putea permite. Motivul era că, odată cu această creștere a punctului de pensie, ar fi depășit plafonul – actual – al venitului care le garanta compensarea cu 90% a medicamentelor.

În aceste condiții, pentru a risipi temerile acestei categorii sociale, ministrul economiei, Niculae Bădălău, scria, marți, 21 august, pe pagina sa de socializare:

„PSD rămâne în continuare aproape de oameni și de nevoile acestora. Fiecare creștere a veniturilor decisă pentru a crește bunăstarea românilor, este însoțită de măsuri compensatorii pentru cei cu venituri mai mici, pentru ca aceștia să nu simtă eventualele majorări de prețuri, generate de creșterea cererii și de inflație.

Conform programului de guvernare, pensionarii cu venituri de până la 1.139 de lei pe lună vor beneficia de la 1 septembrie de compensarea cu 90% a medicamentelor acordate în ambulatoriu. În prezent, compensarea se aplică doar pensionarilor cu venituri de până la 990 lei/lună.
Deja proiectul de hotărâre este în transparență decizională și va fi adoptat în ședința de guvern de săptămâna viitoare. Utilitatea unei astfel de politici sociale promovate de guvernarea PSD este evidentă.

În ultimul an ( iulie 2018-iulie 2019) au fost eliberate peste 2,8 milioane de rețete, în cadrul programului medicamentelor compensate cu 90%, de care au beneficiat peste 490.000 de pensionari. Valoarea medicamentelor din acest program s-a ridicat la aproape 48 de milioane de euro, în ultimul an.

Consumul total mediu lunar de medicamente pentru pensionarii cu venituri din pensii de până la 990 lei lună/inclusiv, este de aproximativ 18.837.409,79 milioane de lei – aproape 4 milioane de euro”, a mai scris Niculae Bădălău pe facebook.