Prăbușirea monedei naționale la 4,7569 de lei pentru un euro atrage pierderi pe bandă rulantă pentru plățile în moneda europeană.

Să luăm ca reper suma de 300 de euro în raport cu leul.  Analiza cursului BNR pe ultimii 3 arată că, la această sumă fixă de 300 de euro, vom plăti mai mult cu aproximativ 79 de lei.

Și în cazul plăților la abonamentele de telefonie mobilă, devalorizarea leului ne obligă scoatem mai mulți bani din buzunare.  Dacă ne raportăm la o societate mică, pentru un abonament de telefonie mobila cu 50 de euro pe lună, pierderea, ne duce undeva la 120 de lei pe an.  Doar în urma scăderii leului în raport cu euro, pierdem 12 lei!

Prețul chiriilor explodează și el odată cu această cădere liberă a leului. Proprietarii vor plata în euro sau în lei, la cursul zilei. Astfel, chiriașul trebuie să cumpere euro. La o chirie de 250 de euro pe lună, un chiriaș pierde peste 10 lei într-o zi.
Acest efect de domino provocat de slăbirea leului se va traduce prin prețuri mai mari și în cazul alimentelor. De luna viitoare mâncarea va fi mai scumpă cu 5 până la 6%, spun specialiștii din Industria Alimentară.