De la anul Vor obține mai greu CREDITE! Banca Națională limitează gradul de îndatorare …!

0
120

Vești  triste pentru toți cei care vor credite de la bănci. De anul viitor, băncile vor acorda mai greu credite, asta pentru că BNR a limitat gradul de îndatorare. Concret, pragul maxim de îndatorare, de la 1 ianuarie 2019, va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și de 20% la cele în valută. 

Măsura se va aplica atât în cazul creditelor ipotecare, cât şi în cazul creditelor de consum. Modificările la regulament se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2019. Potrivit BNR, toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019 se soluționează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă. Asta chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019. Aici sunt incluse atât solicitările de credit pentru programul Prima Casă (dar şi pentru alte programe guvernamentale adresate persoanelor fizice).

Ce scop are măsura…

Creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior sunt exceptate de la noile cerințe privind gradul de îndatorare. Este, însă, vorba doar de creditele contractate anterior intrării în vigoare a proiectului anunţat miercuri de BNR. Adrian Vasilescu, consilier BNR, a explicat la Digi 24 că aceste noi grade de îndatorare au ca scop evitarea creditelor neperformante. În plus, acesta spune că oamenii vor ști exact câți bani pot împrumuta, în funcție de venitul lor net. „Limita de creditare, de îndatorare e de 40% din venitul net și ăsta e singurul criteriu – venit net. Dispar cheltuielile de subzistență, care se reduceau, dispar ajustările privind veniturile, dispar șocurile privind cursul de schimb, rata dobânzii, venitul disponibil. Rămâne un singur criteriu, venitul net”, a spus Vasilescu, pentru Digi 24.

 La cât se vor  ridica ratele lunare

Acesta a mai spus că sistemul de creditare se simplifică, pentru că „orice om care vrea un credit își poate face singur socotelile, știe care este venitul net, știe că nu poate depăși 40%. La un venit net de 3.000 de lei, înainte puteai să ai o rată de până la 1.413 lei, acum s-a redus la 1.200 lei. La un venit de 5.000 lei era 1.996 lei, acum a urcat la 2.000, dar numai la creditele in lei. La creditele în valută, limita de îndatorare nu poate depăși 20%. Asta înseamnă că există preocuparea de a descuraja creditarea în valută, în special pentru cei care nu sunt plătiți în valută –  a mai spus Vasilescu.

Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar.

(Jurnal)