Iarna 2017 – 2018 este ultima în care autorităţile publice locale vor mai putea subvenţiona agentul termic furnizat pentru încălzirea populaţiei.

Decizia a fost luată cu puţin timp în urmă de către ANRE, agenţia fiind cea care a anunţat că, din sezonul rece viitor, ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţei vor primi doar consumatorii vulnerabili.  „Începând din luna aprilie 2018, municipalităţile nu vor mai subvenţiona agentul termic pentru încălzirea populaţiei”, se arată în decizia ANRE.

În prezent, se află în dezbatere legislaţia secundară privind noţiunea de “consumator vulnerabil” ce ar putea veni în sprijinul cetăţenilor cu probleme financiare, privind plata facturilor de căldură.  La nivelul municipiului, foarte multe familii se vor încadra, în continuare, în categoria consumatorilor vulnerabili, în condiţiile în care numărul şomerilor este în creştere.

În prezent cei care primesc ajutoare pentru încălzirea locuinţei sunt familiile care au un venit mediu lunar până în 786 de lei şi 1.000 de lei, în cazul unei singure persoane. Dacă încălzirea se face prin gaze naturale, atunci venitul trebuie să fie cuprins între 0 şi 615 de lei. 

În cursul anului trecut, la nivelul municipiului Giurgiu au fost aprobat un număr total de 2.328 de dosare pentru acordarea de ajutoare de încălzire. Dintre acestea, 981 de dosare au avut ca destinaţie  energia termică furnizată de SC GEP SA Giurgiu.

La rândul lui, directorul GEP SA, Sorin Cepraga, declara, pentru „Jurnal Giurgiuvean”:

„Din câte cunosc şi eu, dispar în totalitate subvenţiile, după care va urma o analiză în urma căreia vor fi identificaţi acei consumatori vulnerabili. Pentru aceştia, într-un procent mai mic sau mai mare, vor fi acordate acele ajutoare. Din păcate, unii vor să sperie lumea, să inducă o stare de panică în populaţie, astfel că aruncă pe piaţă tot felul de ştiri alarmiste”, a mai spus Sorin Cepraga.

 (Jurnal)