De la 1 iulie, românii nu se vor mai bucura de noi măsuri de relaxare, anunță ministrul Sănătății, îngrijorat că în ultimele două săptămâni s-au înregistrat tot mai multe cazuri de Covid-19.

 Luni au fost raportate 269 de noi îmbolnăviri, însă după un număr mic de teste efectuate, comparativ cu zilele anterioare. 

Dacă vor apărea focare în zone turistice, acestea vor intra în carantină, spune ministrul Sănătății.

Imaginile filmate la mare în weekend au demonstrat că prea puțini mai respectă măsurile de distanțare și, ca atare, riscul de îmbolnăvire este și mai mare.

Pe 1 iulie, urma să fie anunțată a patra etapa de relaxare. Dar pentru că în ultimele 2 săptămâni tot mai mulți romani s-au îmbolnăvit.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: ”Am avut azi o ședință a Grupului științific, s-a luat decizia să amânăm această relaxare. Dacă la munte, la mare, lucrurile nu vor fi bune? Acolo unde vom vedea că avem transmitere comunitară accentuată și vom avea focare vom lua măsuri restrictive. Înseamnă carantinare sau izolarea acelor locații, in extenso asupra întregii localități sau asupra întregii zone! Pe 15 mai am început măsurile de relaxare la fiecare 15 zile. Fiecare măsură de relaxare a venit la pachet cu acele norme, nu trebuie să facem decât să respectăm acele norme! Nu le-am respectat! Avem un număr crescut de decese, un număr crescând de cazuri noi în ATI”.

La Terapie Intensivă sunt acum 210 pacienți. Și vor fi tot mai mulți dacă transmiterea comunitară se accentuează.

Ce înseamnă asta? Numărul RO arată câte persoane infectează un bolnav confirmat.

De la 1 iunie, la noi este în creștere, adică peste 1, spune Societatea Română de Epidemiologie. Dacă RO este mai mare decât 1, înseamnă că epidemia e în creștere. Dacă RO este sub 1, epidemia se afla în scădere. Noi creștem.