Acasă Actualitate De la 1 ianuarie, „bacșișul” în localuri va fi trecut pe bonul fiscal! Cât se lasă ospătarului și cât își oprește statul…

De la 1 ianuarie, „bacșișul” în localuri va fi trecut pe bonul fiscal! Cât se lasă ospătarului și cât își oprește statul…

0
De la 1 ianuarie, „bacșișul” în localuri va fi trecut pe bonul fiscal! Cât se lasă ospătarului și cât își oprește statul…

Conform noii legi sumele lăsate bacşis în localuri vor fi oferite integral angajaţilor. Banii vor fi consideraţi venituri cu reţinere la sursă, fără a fi cuprinse în baza de calcul a CAS şi nici nu va intra în zona de aplicare a TVA.

„Bacşişul” se defineşte ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Astfel operatorii economici vor avea obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

Prevederile ar urma să intre în vigoare, potrivit prezentei legi, de la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea acestor dispoziţii poate fi sanţionată cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.

Cât lăsăm statului…

Legea stabileşte că bacşişul nu poate fi reconsiderat de către autorităţile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor. Deci singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%. Bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.

Totodată, este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului.

Firmele își vor putea deconta și bacșișul de pe factură

înregistrează în contabilitatea operatorilor economici sau altor entităţi plătitoare pe seama cheltuielilor de protocol şi au regimul fiscal al acestora, în limita nivelului de deductibilitate stabilită prin Codul fiscal.

În plus, sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct şi se distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
7.3 ° C
7.3 °
7.3 °
65 %
4.4kmh
31 %
joi
7 °
vin
8 °
sâm
6 °
Dum
9 °
lun
12 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com