bani-si-calcule1-500x331TVA redus de 9% în agricultură şi scutirea de impozitul de 16% pe veniturile angajaţilor din cercetare vor intra în vigoare de la 1 august.

Cele două facilităţi au fost aprobate prin OUG 32/2016 şi au nevoie de ordine de miniştri pentru a putea fi aplicate. Deocamdată, Ministerul de Finanţe a postat un proiect de ordin referitor la bunurile şi serviciile din agricultură pentru care se va aplica TVA de 9%.

Cota redusă de TVA de 9%, în loc de 20% în prezent, se va aplica pentru livrarea de îngrăşăminte si de pesticide utilizate în agricultură, seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol.

Cercetătorii vor fi scutiţi de impozit la fel ca programatorii IT. Mai precis, vor fi introduşi în categoria persoanelor scutite de la plata impozitului pe venit de 16% cei care obţin venituri din salarii si asimilate salariilor din activitatea de cercetare – dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică.

Condiţiile de aplicare a facilităţii trebuie să  fie detaliate printr-un ordin comun al miniştrilor economiei, finanţelor, muncii, care nu a fost, încă,publicat nici sub formă de proiect. Ordinul ar trebui să arate criteriile pe care trebuie să le îndeplinească salariaţii pentru a primi facilitatea. Scutirea va fi acordată începând cu veniturile lunii august.