De la 1 august intră în vigoare Legea privind INSOLVENŢA persoanelor fizice!

0
209

insolventa-605xConform declaraţiei purtătorului de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, într-o precizare transmisă Agerpres, Guvernul a adoptat, la sfârşitul săptămânii trecute o hotărâre privind normele de aplicare a Legii privind insolvenţă persoanelor fizice.

„E vorba despre stabilirea modului în care această procedură de insolvenţă va putea fi declanşată, dar şi cum se va face recuperarea creanţelor. (…) Începând de la 1 septembrie 2017, această procedură cu totul nouă pentru societatea românească, de (…) intrare în insolvenţă a persoanelor fizice, va putea fi aplicată. Cadrul juridic este creat prin adoptarea, astăzi, a acestei hotărâri cu normele de aplicare a legii”, a declarat Alina Petrescu, la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, prin aceste norme se stabilesc „criteriile privind ceea ce înseamnă un nivel de trai rezonabil”, criterii care sunt necesare pentru declanşarea acestei proceduri şi pentru stabilirea modului în care se recuperează datoriile.

„Cum se stabileşte acest nivel de trai rezonabil? E vorba de o comisie de insolvenţă care va lua în calcul câteva criterii care sunt evidenţiate şi detaliate în aceste norme metodologice. Vă dau doar câteva exemple: valoarea coşului minim lunar de consum, valoarea minimă a cheltuielilor profesionale şi/ sau de şcolarizare, preţul utilităţilor, al alimentelor şi produselor de bază, componenţa şi structura familiei debitorilor, existenţa sau inexistenţa unor situaţii speciale de sănătate, care ţin de integritate fizică, existenţa unor eventuale handicapuri fizice sau de altă natură, cheltuieli minime determinate de creşterea, îngrijirea şi educarea copilului aflat în întreţinerea debitorului”, a mai afirmat Alina Petrescu.

(Jurnal)