De ce scrumbia este peştele cel mai curat din apele noastre…?!

0
7256

scrumbie-1Un singur peşte din apele ţării noastre întruneşte din partea specialiştilor criteriul de cel mai curat. Evident  acest lucru referindu-se şi la calităţile sale nutritive… Acest peşte este scrumbia.

Calităţile medicale ale scrumbiei

Grăsimea scrumbiei este atât de bună şi surprinzător de sănătoasă şi indicată în curele ce au drept scop îmbunatăţirea circulaţiei sanguine ori reducerea colesterolului. Fiecare celulă umană trăieşte cu ajutorul acizilor graşi nesaturaţi Omega 3, Omega 6, Omega 9. Se numesc grăsimi poli-nesaturate. Obligatoriu trebuie să ne gândim că grăsimile pe care le consumăm să fie din grăsimi polinesaturate-naturate.

Nu le aduceţi din alimentaţie, nu puteţi să le produceţi singur. Şi tocmai ele reprezintă protecţie naturală pentru cele mai frecvent cauze de mortalitate din lume – infarct miocardic şi accident vascular cerebral. În acest sens Scrumbia este cea mai bună variantă de grăsime bună. Cu un singur amendament: Scrumbia  sa fie proaspătă!

Când începe sezonul lor

Începând din luna februarie, scrumbiile din vestul Mării Negre se adună în faţa gurilor Dunării. Migraţia începe în momentul în care temperatura apei este între 3oC şi 7,5oC, atinge maximum în aprilie şi mai când apa ajunge între 9oC şi 17oC şi se termină în iunie-iulie când apa ajunge între 22oC şi 26oC.

Scrumbiile care migrează în vederea reproducerii au vârste cuprinse între 2 şi 7 ani, aproximativ 50% dintre acestea având vârsta de 3 ani. Marea majoritate a scrumbiilor depun icrele în Dunăre între kilometrii 180 şi 500. Alevinii eclozaţi migrează pasiv, în curentul fluviului, spre apele Mării Negre. Aceştia trăiesc în apele de lângă coastele mării, deplasându-se spre larg pe măsură ce cresc.

Ce spun pescarii…

Din luna august scrumbiile se deplasează spre apele din sudul Mării Negre, Constanţa-Mangalia, iar spre toamnă târziu le întâlnim în zona Balcic – Varna. Iarna migrează spre larg, la adâncimi de până la 100m.

Dintre cele patru tipuri de scrumbii, doar Scrumbia de Dunăre cu capul alb ajunge până la Porţile de Fier II, restul fiind prezente în perioada de reproducere doar în zona Deltei sau exclusiv în apele salmastre ale lacurilor şi lagunelor. Asta se întâmplă însă în teorie căci pescarii spun că arealul de reproducere al acestui peşte s-a restrâns groaznic de mult şi că greu ajunge chiar şi până la Giurgiu. În acelaşi timp pescarii spun că perioada de reproducere s-a scurtat şi ea şi că de la finele lunii aprilie rar mai găseşti scrumbie pe Dunăre…

(Jurnal)