BUCURESTI - AUDIERI - CABINET GRINDEANUDeși presa a punctat cu ironie răspunsul ministrului Trannsportului, giurgiuveanul Răzvan Cuc , atunci când la audierile din Parlament  la întrebarea câți kilometrii de autostradă își propune, el a răspuns că nu își propune niciun kilometru, trebuie remarcat  că România nu a mai dat în folosință niciun metru de autostradă în ultima vreme, ci doar  a ”reconstruit” vreo 200 m de autostradă în anul 2016!

Da! Guvernul tehnocrat şi Ministerul Transporturilor predă actualului  Executiv 200 m de autostradă reconstruiţi, plus 25 km de şosea la patru benzi între Lugoj şi Timişoara, lucrare inaugurată în decembrie 2015. Și cam atât!

Oficialii guvernamentali, fostul ministru al Transporturilor, Sorin Buşe şi specialiştii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu s-au mai grăbit să inaugureze niciun km de autostradă în 2016 . Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, la jumătatea lunii trecute, anunţa că se vor inaugura cei 15 km de autostradă între Lugoj şi Deva şi 3,5 km de autostradă, între centura Capitalei şi Voluntari, până la sfârşitul anului.
După o vizită a specialiştilor pe şantierul autostrăzii Lugoj-Deva, CNAIR anunţa sec, printr un comunicat de presă că cei 15 km de autostradă nu se pot deschide traficului.                                  

       ”Refuzul de viză pentru recepţia la terminarea lucrărilor, este invocat de faptul că „dispoziţiile legale, aşa cum sunt prevăzute de Legea 10/1995, recent modificată şi republicată în septembrie 2016, nu fac referire în mod expres la recepţionarea parţială, ci doar asupra unor lucrări prevăzute într-un contract”. Regulamentul de recepţie aprobat prin H.G. 273/1994 nu a fost încă actualizat, drept pentru care se vor putea naşte multe interpretări ulterioare dăunătoare companiei. Astfel, „efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor, investitorul, în speţă compania, va fi pusă în posesie, iar toate riscurile dării în funcţiune a unor părţi din lucrare, fără a se respecta prevederile legale, vor fi preluate tot de companie”, motiva decizia conducerea CNAIR.
Ceilalţi 3,5 km de autostradă promişi a se deschide în apropiere de Capitală nu au fost inauguraţi din motive de siguranţă. Se pare că aici există o problemă cu ieşirea de pe autostradă, în zona Voluntari unde este un drum judeţean ce nu poate prelua traficul de pe autostradă.

Așa că răspunsul concetățeanului nostru, Răzvan Cuc  a fost perfect  justificat cât timp la noi în România, kilometrul de autostradă  se  face și se reface în câteva veacuri și mai ales cât timp noul ministru nu știe deocamdată ce alte ”minuni” va mai descoperi când va intra adânc în acest minister !

(Jurnal)

1 COMENTARIU