AcasăActualitateCare sunt motivele zgârceniei MEC privind modificarea acordării burselor de merit pentru...

Care sunt motivele zgârceniei MEC privind modificarea acordării burselor de merit pentru elevi…

 …Este o întrebare pe care am auzit-o din gura multor părinți giurgiuveni, în ultimele zile. Așa cum am scris deunăzi, potrivit unui ordin de ministru, publicat marți seara în Monitorul Oficial,bursele de merit” nu se mai acordă elevilor cu media sub 9,50, după ce limita de până acum era de 8,50.

Măsura a fost impusă  de faptul că, urmare a predării cursurilor online, a renunțării la teze, rezultatele au fost mult distorsionate astfel încât 50% din elevii României s-ar fi încadrat la bursa de merit, ca urmare a rezultatelor înregistrate la nivelul anului școlar 2020-202, după cum  decalar ministrul Cîmpeanu. Vă dați seama că ăștia de fac bugetul  Educației au înnebunit  când au văzut ”nota de plată”, atâtea burse de plărit la nivelul întregii țări. De aia au schimbat peste noapte condițiile.

Zgârcenia Guvernului în a-i recompensa pe elevii valoroși ai acestei nații are, spun unii, și o altă explicație. Majoritatea dintre parlamentari, politicieni cu funcții și magistrați își au odraslele plecate la studii în străinătate. În consecință ce rost are să îi  încurajeze pe elevii rămași aici,  să învețe, dacă ai lor nu au cum să profite în niciun fel de aceste sume?

Sunt voci care susțin că nici o parte din jurnaliștii prezenți  seară de seară prin studiourile de televiziune nu vor să facă prea mult  zgomot în privința acestor burse, majoritatea dintre ei având, la rândul lor, copiii la studii în străinătate.

Întrebarea câtorva mămici  de copii giurgiuveni cu rezultate bune la învățătură este de ce politicienii nu au optat pentru plata acestor burse, din pensiile speciale, de care nimeni nu mai vrea să vorbească. În felul acesta am fi reușit să îi convingem, măcar  pe unii dintre acești tineri eminenți, să rămână aici, fără a apuca drumurile străinătății, la scurt timp  după terminarea studiilor.

Noile cuantumuri minime ale burselor (500 lei, pentru bursa de performanță, 200 lei, pentru bursa de merit, 150 lei, pentru bursa de studiu, 200 lei, pentru bursa de ajutor social), să recunoaștem că de fapt este doar praf în ochi aruncat opiniei publice și în primul rând părinților cu copii merituoși, căci din aceste burse un elev își poate acoperi doar o mică parte din cheltuielile zilnice cu școala: adică masa, transportul, rechizitele…

Evident că pentru obținrerea acestor burse, Ministerul a introdus o grămadă de condiții: medii generale super, lipsa absențelor, participarea la olimpiade și competiții naționale etc…etc…etc. Doar, doar s-o scurta lista celor care au dreptul la aceste burse.

Cu acest mod de gândire, probabil că pe viitor Ministerul Educației va născoci nota 11 ca barem maxim de obținere a burselor de merit, pentru ca nimeni să nu mai poată face niciun comentariu.

În acest context cinic, îmi aduc aminte de  o întâmplare reală din vremea Epocii triste pe care am traversat-o, când un profesor a întrebat de un elev de ce nu dă nota maximă  celor care răspund bine la lecție a răspuns: Trebuie să vă intre bine în cap că nota 10 este sacră… Ea este a lui Dumnezeu, nota 9 este a profesorului și de abia de la 8 în jos este nota elevului!

Probabil că pe aceeași logică se bazează și mințile luminate din Ministerul Educației.

(R. Belul)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
14 ° C
14 °
14 °
53 %
5.5kmh
100 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
17 °
mie
22 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!