De ce nu se mai sărbătorește astăzi, 23 aprilie, ziua Sfântului Gheorghe. Când a fost reprogramată sărbătoarea…

0
395

Anul acesta, onomastica de Sfântul Gheorghe nu se va mai serba pe date de 23 aprilie, aşa cum se obişnuia până acum, ci pe 25 aprilie, dată care coincide cu a doua zi de Paşte. Asta nu înseamnă că noi nu putem ura giurgiuvenilor ce poartă numele mentorului spiritual al orașului , un sincer și călduros LA MULȚI ANI!

Motivul pentru care are loc această schimbare este acela că „ziua de cinstire a Sfântului Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă dinaintea Paștelui, iar Tipicul prevede ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paști”, potrivit basilica.ro.

Normele canonice ale Ortodoxiei prevăd mutarea pomenirii sfinților (cf. canonul 51 al Sinodului din Laodiceea, sec. IV) cu prăznuire care cad în zilele de rând ale Postului Mare, cu atât mai mult a sfinților care cad în Săptămâna Pătimirilor Domnului”,  susține agenţia de ştiri a Bisericii Ortodoxe Române.

De aceea, în calendarul pe anul 2022, pomenirea Sfântului Gheorghe a fost mutată integral pe data de 25 aprilie, deoarece atunci se va săvârși slujba (Vecernia și Utrenia), precum și Sfânta Liturghie (cu lecturile adecvate) pentru pomenirea Marelui Mucenic”, a precizat Arhimandrit Chiril Lovin –  coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române şi slujitor la Mănăstirea Antim din Capitală.

(Jurnal)