De multe ori ne-am întrebat de ce fotbalul  românesc nu mai este competitiv,  în ciuda faptului că sunt  destui cei care investesc încă în acest sport,  începând cu primarii de comune și până la firme importante, companii și oameni de afaceri cu mulți bani în conturi. Am urmărit duminică, 20 august,  seara, două meciuri ce erau transmise în paralel pe posturile TV Dolce sport,  și am înțeles perfect care sunt cauzele.

În timp ce pe stadionul din Constanța se disputa partida Ligii I dintre Viitorul (VFC) și Universitatea Craiova (UCV), pe un alt canal se juca unul din derby-urile Premiere League (Campionatul englez): Tottenham – Chealsea.

În timp ce pe stadionul din Constanța nu erau mai mult de 2000 de persoane, pe stadionul White Hart Lane fierbeau în tribune, într-un vacarm de nedescris , mai bine de 65.000 de spectatori, cel mai ieftin bilet fiind de 105 lire, așa cum anunțau oficialii stadionului.  Jocul , de la început și până în minutul 94 a fost o încântare, cum sunt de fapt aproape toate partidele disputate în Campionatul englez , indiferent de liga în care se joacă!

După ce au condus cu 1-0, dincolo de minutul 60,  Tottenham, până la acel moment net superioară echipei lui Conti, nu numai că a fost egalată, dar  în minutul 88 chiar îngenuncheată , meciul sfârșindu-se dramatic, pe fondul acțiunilor spectaculoase la ambele porți, de un mare angajament din partea jucătorilor celor două echipe. De precizat că Tottenham nu mai fusese învinsă acasă de 1 an și 3 luni!

https://www.youtube.com/watch?v=hORThSyLDZ8&t=9s

În cealaltă partidă, disputată așa cum vă precizam, aproape simultan,  într-o atmosferă de curtea școlii, la Constanța, campioana României (??), Viitorul, după ce a fost condusă cu 1-0, încă de la începutul meciului, în  final a fost umilită, acasă, cu scorul de 2-0. O partidă anostă, fără un istoric spectaculos, plictisitoare pe mare parte din parcursul ei, echipa lui Hagi dovedind tot mai mult, după partidele susținute la debutul în Liga I-a cât și în meciurile de Champion League că a câștigat Campionatul doar dintr-o greșeală!

De precizat – așa cum observau mai mulți din tehnicienii de marcă ai fotbalului românesc – că deocamdată există o mare deosebire între cum înțeleg cluburile de fotbal de afară să facă din fotbal o afacere prosperă,  care să le aducă mulți bani și cum vor  cluburile românești să câștige cât mai mult, urmărind să dea ”tunuri”.

În timp ce echipele valoroase cum sunt cele din Premiere League cumpără jucători ieftini , așteptând o bună perioadă de timp ca valoarea lor să crească  pentru a obține o sumă cât mai mare pe ei, echipele românești se grăbesc să vândă și să cumpere jucători, în același timp,  nereușind să închege o formație care la rândul ei să obțină rezultate care ar putea crește cota și valoarea jucătorilor.

Cu câteva săptămâni în urmă, la un meci al unei formații spaniole din prima parte a clasamentului,  un comentator preciza faptul că tehnicienii și totodată patronii echipei nu mai schimbaseră configurația echipei de circa 5 ani, motiv pentru care performanțele nu întârziaseră să apară, în timp ce valoarea unor jucători  crescuse la sume considerabile față de prețul la care fuseseră achiziționați.  

Iată probabil  acestea sunt câteva din secretele fotbalului competitiv pe care-l joacă echipele de afară , față de miuțele plictisitoare pe care le dispută astăzi, echipele noastre.

În privința apetitului pentru fotbal al spectatorilor , el se manifestă evident în funcție de rezultatele echipei favorite și de spectacolul reușit de jucători pe teren. Dovadă stă isteria creată în jurul  partidei FCSB (Steaua București) cu Sporting Lisabona, meciul urmând a se juca pe Național Arena, cu casa de bilete închisă!

Concluzia despre cât de diferit se face bani din fotbal la noi față de  cluburile din străinătate și  de ce acest sport a devenit tot mai neatractiv în ultimii ani pe stadioanele din România  , o  puteți trage singuri vizionând câteva secvențe din cele două  partide de care vorbeam anterior , dar și din cifrele și datele pe care vi le-am oferit în rândurile de mai sus. Priviți spectacolul pe care îl oferă cele două partide, prin comparație…!

(Florian TINCU)