WhatsApp, Facebook, Instagram și Messenger și-au revenit, după ce în data de 4 octombrie ele au încetat să mai funcționeze. Specialiștii spun că a fost cea mai amplă întrerupere a comunicațiilor on-line din istorie.

Căderea tuturor platformelor deținute de Facebook a fost cauzată de reconfigurarea unui server care coordonează comunicațiile între centrele de date ale companiei. Festival de glume și meme-uri pe Twitter.

Întreaga familie de aplicații de socializare ale Facebook a căzut pentru mai mult de șase ore, începând de la 18.30, ora României și până după miezul nopții de luni spre marți.

Deși întreruperile nu sunt ceva neobișnuit în cazul platformelor de socializare, nefuncționarea unor atât de multe instrumente de comunicații în același timp nu s-a mai întâmplat niciodată în ultimii ani. Ultima întrerupere semnificativă a Facebook, dar nu și a celorlalte platforme pe care le deține, a avut loc în 2019, când o eroare tehnică a afectat site-ul timp de 24 de ore.

Potrivit NY Times, de această dată n-au funcționat nici măcar instrumentele și comunicațiile interne ale companiei, ceea ce a făcut și mai dificilă repararea platformelor.

În cele din urmă o echipă a reușit să reseteze serverele dintr-un centru de date din Santa Clara, California, iar serviciile platformelor au revenit treptat la normal.

Nu numai platformele de socializare nu au funcționat, căci milioane de oameni de pe întreaga planetă folosesc Facebook pentru înregistrare și plată la numeroase alte servicii, așa cum ar fi magazinele on-line sau chiar pentru funcționarea televizoarelor inteligente din propriile locuințe

Ce sumă uriașă a pierdut Mark Zuckerberg , fondatorul Facebook…

Activele fondatorului Facebook Mark Zuckerberg, 37 de ani, au scăzut cu 5,1 miliarde de euro după pana majoră de ieri a Facebook-ului și a celorlalte aplicații pe care le deține, a scris „Bloomberg”.

Un super-dezastru deoarece, cu un total de peste 6,2 miliarde de utilizatori, Facebook este cel mai mare grup de social media din lume.

Numai pe Down Detector, platforma pe care useri raportează problemele cu internetul și cu rețelele de socializare, au fost ieri 10,6 million de raportări în întreaga lume.

Mark Zuckerberg a primit o adevărată lovitură financiară: a pierdut 5,1 miliarde de euro, a calculat „Bloomberg”, așa că acum are are o avere de doar 103 miliarde de euro și a căzut de pe locul 3 pe locul 5 în topul celor mai bogați oameni din lume. Fondatorul Microsoft, Bill Gates, 65 de ani are 129 de miliarde de dolari (111 miliarde de euro).

Angajații n-au putut să intre în sediu, să-și acceseze e-mailurile, iar domeniul a fost de vânzare Problemele au fost atât de grave, încât angajații Facebook nici nu au putut intra în propriile birouri, a dezvăluit Kevin Collier, de la NBC News, pe Twitter. Explicația: accesul în interior este legat de rețeaua de socializare, care era inactivă.

Potrivit reporterului „New York Times” Ryan Mac, angajații nu au mai putut utiliza temporar nici mijloacele interne de comunicare, cum ar fi e-mailurile.

În același timp, domeniul www.facebook.com a fost, la un moment dat, de vânzare, a descoperit Bild. Potrivit Domaintools.com, site-ul este acum din nou în proprietatea Facebook Inc. din Menlo Park (California). Potrivit „MacObserver” este greu de spus dacă oferta de vânzare a fost reală sau nu. Este posibil ca cineva de pe site-ul de știri să fi reușit să străpungă sistemele de securitate ale platformei și să ofere www.facebook.com spre vânzare. Facebook nu ar fi indicat că datele utilizatorilor au fost afectate în vreun fel.

Acest blocaj ce a lovit platformele Facebook se produce la o zi după ce un avertizor de integritate a acuzat compania că are un comportament de prioritizare în mod repetat a profitului, în loc să lupte împotriva discursului de ură şi a dezinformării care circulă pe platformă.

(Jurnal)