Unde mergem în concediul acesta , se întreabă mulți dintre ce doresc  să petreacă o vacanță plăcută, cu bani puțini și servicii de calitate. Cei mai mulți prefer litoralul bulgăresc. De ce?   Pentru  plajele mai puțin aglomerate și foarte curate.

Există pentru asta și o explicație. În timp ce România are, de la Corbu la Vama Veche,  aproximativ 100 km de litoral la o populație de 20 de milioane, Bulgaria are peste 300 km la doar  7 milioane de locuitori!

Peisaj spectaculos, lume civilizată, servicii foarte bune și prețuri de cele mai multe ori, mai mici ca la noi…

Mâncare? Găsești pește proaspăt și scoici foarte bune și la prețuri rezonabile, în restaurante simple, ca Yanitza din Krapets sau Lavazza din Shabla.

Cazare?  S-a construit enorm în zona litoralului și există multe complexuri de apartamente noi, unde, în plin sezon, poți închiria un apartament modern și curat și cu 50-60 euro pe noapte. Seviciul în camera este de excepție.

Meniuri în română. În zona de la Vama Veche la Balcic se poate plăti în lei în foarte multe restaurante ale căror meniuri sunt și în limba română. Meniurile sunt extrem de variate , sățioase și bogate în legume de sezon. Paradoxal, bucătăria noastră este mai bună și mai gustoasă , dar bulgarii știu să își vândă marfa. La ei găsești orice produs tradițional preparat în casă în timp ce la noi peste tot găsești aceleași lucruri: mici cu muștar, ciorbă de burtă, fripturi de porc sau pasăre cu cartofi prăjiți și nelipsitul papanaș. Rar mai dai peste un ciolan cu fasole sau o sărmăluță în varză sau în foi de viță. Mai nou ca produs de bază , românii au introdus în meniu hamburgerul! Unde e varza cu carne, borșul țărănesc cu ouă întregi, plăcinta cu carne sau cu spanac?

 Atmosfera. E multă liniște în Bulgaria, la mare, cel puțin în zona apropiată României, așa că dacă vă place distracția și agitația de pe litoralul românesc, nu are rost să treceți granița. Asta nu înseamnă că nu există pretext de distracție. Aproape fiecare hotel are seara sau în timpul zilei echipe de entertaiment care vă vor oferi clipe de relaxare. De la jocuri pe plaje (atât pentru copii cât și pentru adulți), până la seri tradiționale cu muzică și dans ,  din care nu lipsește discoteca.

Timpul pe drum. La Mamaia se ajunge de la București în două ore, iar la Vama Veche, în aproximativ 3. Pentru Bulgaria, cu formalitățile de la vamă, trebuie însă  luate în calcul minimum 4 ore, indiferent de ruta aleasă. Aglomerația este creată și de cei care merg prin vamaă spre Grecia și Turcia.

Scoicile. Mulți români trec granița pentru scoicile de la ferma Dalboka. Dacă în urmă cu câțiva ani merita efortul, acum la Dalboka e foarte aglomerat și se pot mânca scoici chiar mai bune la Agigea la ”Popasul Pescarilor” sau la ”Pescăria lui Matei”. Giurgiuvenii le pot mânca proaspete la restaurantul Happy  din Russe și la alte câteva localuri din oraș.

Prețuri similare. De multe ori când se vorbește de diferența mare de preț la mâncare în favoarea Bulgariei, se compară lucruri diferite, cum ar fi o tavernă bulgărească și un restaurant sofisticat din Mamaia. Dacă se face comparația corectă, prețurile nu mai sunt atât de diferite, în ciuda faptului că TVA-ul nostru este mai mic sau cel puțin egal cu al lor la  produsele alimentare.

Stațiunile.  Plajele din stațiunile bulgărești , Nisipurile de Aur, Sunny Beach, sunt la fel de aglomerate. De la Vama Veche  nu mai sunt decât  60 km până pe litoralul bulgăresc. Aici găsești aproape orice  care să te satisfacă. Balcicul cu castelul Reginei Maria și un țărm sălbatic prezent în multe din tablourile pictorilor de pretutindeni, este un punct de maximă căutare. Sunny Beach cu arhitectura sa arhaică, cu zecile de magazine cu suveniruri și țărmul plin de bistrori în care poți mânca niște preparate din pește, de excepție, udate cu un vin bulgăresc  ce te va face să uiți de via de la țară și de zaibărul din beciul casei.

Așa că drum bun și vacanță frumoasă pe litoralul vecinilor de peste Dunăre, până când se vor deștepta cei ce lucrează în turismul românesc.

(Jurnal)