Farmaciile din România nu vor mai vinde medicamente la bucată, începând de astăzi. O directivă a Uniunii Europene impune reguli noi în domeniul comerțului cu medicamente, intrată astăzi în vigoare. Farmaciștii nu vor mai putea vinde pastile la bucată, ci doar cutii întregi.

Directiva dată de Uniunea Europeană are rolul de a controla strict sursa medicamentelor și să le identifice într-un timp cât mai scurt pe cele care au fost falsificate. Acest lucru se va face printr-un sistem de verificare pe care oficialii de la Bruxelles l-au impus tuturor statelor membre.

Măsura nu este privită cu ochi buni de către toată lumea, mai ales de către persoanele fără posibilități financiare, care s-au obișnuit de-a lungul timpului să își cumpere medicamente la bucată de la farmacie. În plus, micii producători de medicamente vor fi nevoiți să investească în noi linii de ambalare a medicamentelor, ceea ce va duce în cele din urmă la scumpirea acestora. Specialiștii susțin că nu toți producătorii vor rezista pe piață și vor fi nevoiți să se retragă.

Dacă în prezent pacienții care nu au posibilități financiare pot cumpăra medicamente la bucată, în curând în farmacii se va renunța la obiceiul de a deschide cutiile.