Biserica Ortodoxă sărbătorește Buna Vestire pe 25 martie a fiecărui an. Semnificația acestei sărbători este reprezentată de momentul în care Arhanghelul Gavril o anunță pe Fecioara Maria că va da naștere Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Creștinii țin cu sfințenie această sărbătoare având în vedere faptul că la nouă luni distanță, domnul nostru Iisus Hristos se naște. Nu doar biserica ortodoxă, ci și cea catolică susține faptul că ”Buna Vestire” a avut loc la Nazaret. Singurul aspect care diferă este locația exactă în care această minune s-a întâmplat. Creștinii de credință catolică susțin faptul că Buna Vestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, pe când creștinii ortodocși considera că totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri.

Buna Vestire oferită Mariei reprezintă „plinirea timpului” (Gal 4, 4), și anume împlinirea făgăduințelor și pregătirilor sosirii Domnului nostru Iisus Hristos. Maria este chemată să-l zămislească pe Iisus. Aceasta a încuviințat și a devenit Născătoare de Dumnezeu.

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului.

În popor, această sărbătoare poartă și numele de Ziua Cucului datorită faptului că această zi reprezintă primul cântec pe care cucul îl cântă în acel an, astfel anunțând venirea primăverii.

Din păcate anul acesta în România venirea primăverii a adus cu ea un val de ninsoare care în unele zone (județul Dolj, Olt…) a dus la un strat de zăpadă de 2 metri.

(Jurnal)