După cum vă anunțam cu ceva timp în urmă, noul director interimar al Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Giurgiu, este Dana RUSE ce îl are pe Dan Sima ca director adjunct (compartiment Adulți), cel care, cu câțiva ani în urmă, a funcționat ca director general al acestei Direcții.

Prima întrebare adresată noului director al Direcției a fost legată de ultimul loc de muncă și de parcursul domniei sale în activitatea profesională desfășurată până în prezent.

Ultimul loc de muncă a fost la Consiliul Județean Giurgiu unde am lucrat ca și consilier în compartimentul de Resurse Umane, începând cu 1 septembrie 2018.Trecând în revistă parcursul meu profesional amintesc faptul că primul meu loc de muncă a fost la ITM Giurgiu, acolo unde mi-a rămas și o parte din suflet… Am continuat pentru o perioadă scurtă, de 8 luni la ANAF Giurgiu, ulterior am ajuns la Consiliul Județean. Când a fost nevoie de mine la OPC, am fost detașată la OPC Giurgiu pentru o perioadă de 6 luni.

Acum s-a considerat utilă prezența mea aici și am acceptat să fiu detașată.Cu siguranță era oportun pentru autorități să liniștească lucrurile puțin încordate din ultima vreme de la DGASPC. În ciuda părerii unora, oamenii aici funcționează în parametri normali … Ei sunt însă foarte derutați, fiind bombardați cu informații total eronate și nepotrivite. Este firesc ca omul să se îngrijoreze de situația lui materială…Căci am fi ipocriți să nu ne gândim la banii pe care îi luăm…Dar pentru banii ăștia e nevoie  de muncă.

În ultimul timp oamenilor de aici le-a fost frică să dea explicații, să colaboreze, pentru că nu știau cine vine ca director. Asta a fost situația de până acum. Nu spun că voi rezolva sigură această situație tensionată, dar mă voi strădui, în mod cert, așa cum am făcut-o peste tot pe unde am lucrat.

În concluzie, îmi asum tot ceea ce fac, tot ce semnez…Ușa mea este deschisă pentru orice fel de problemă. Așa funcționez eu.Cert este că îmi doresc să dau o linie, nu perfectă, ci perfectibilă, acestei instituții.

Întrebată pe cine crede că deranjează, directoarea Ruse ne-a răspuns: Probabil că am deranjat prin faptul că nu mi-a plăcut să apar nicăieri, să ies în evidență. Există oameni de presă care trebuie să iasă în față și care se ocupă cu asta în fiecare instituție.Semnez comunicatele pe care le dau presei, dar nu comentez. Însă trebuie ținut cont că sunt și eu tot om. Credeți că pe mine nu mă mănâncă uneori degetele să scriu, mai ales că se scriu și se comentează  foarte multe lucruri neadevărate… Am la rândul meu facebook. Nu vă închipuiți câtă informație primesc, la rânul meu, zilnic. Am copil și primesc orice fel de informații, mai ales că îmi doresc să fiu în trend cu vremurile.

Sunt inginer de profesie, a doua facultate este cea economică. Sunt masterand și doctorand și am pretenția că pot să vorbesc cu oricine, la orice nivel. Nu știu dacă și oamenii îmi dau feedback, dar eu am pretenția că pot să vorbesc pe înțelesul tuturor.

Deși uneori mă las sensibilizată, vă garantez însă că lucrurile vor merge în direcția în care ar trebui să meargă. Suntem într-o situație foarte complicată, ca instituție,  din punct de vedere politic, economic, financiar, lucru care doare pe toată lumea…

Ajungând la acest punct sensibil am dorit să aflăm cum se descurcă Direcția la această oră, în plină Pandemie, mai ales la nivelul Centrelor din teritoriu.

Este destul de greu să acoperim tot necesarul unităților din teritoriu, cu personalul pe care îl avem. Șefii de centre au făcut grafice. Încercăm să distribuim oamenii acolo unde este nevoie. Este o perioadă dificilă, cu Covidul ăsta, iar ceea ce urmărim în mod expres este să nu avem focare. Este adevărat că mai apar și cazuri izolate: unul, doi beneficiari, unul, doi salariați, dar nu avem focare la acest moment. Gestionăm bine situația…  

Este adevărat că e greu de acoperit absolut tot necesarul,  cu personalul pe care îl avem, dar șefii de Centre au făcut grafice și încercăm să redistribuim oamenii acolo unde este nevoie, în așa fel încât totul să fie acoperit.

Situația este grea însă în toată țara. Facem demersurile care trebuie și pe care ne obligă legea să le facem pentru a putea acoperi atât salariile, cât și hrana beneficiarilor și tot ceea ce mai este nevoie acum, în prag de iarnă. Nevoi sunt multe, foarte multe… Și eu personal am nevoile și nemulțumirile mele – ne mai spunea, cu un strop de ironie în ton, directoarea Dana Ruse.

Îmi doresc mai mult numai că și eu am un timp de funcționare. Vin dimineața și plec noaptea de aici.

Avem nevoie de specialiști cu ardoare: inspectori de specialitate… asistenți maternali există, aflați în așteptare, căci încă nu avem copii de dat spre îngrijire, dar și îngrijitori de rezervă care să poată acoperi nevoile… Dacă eu disponibilizez, din punct de vedere medical, o echipă dintr-un Centru, trebuie să mă gândesc cu ce o acopăr, ca să nu stric  graficele celor care sunt deja în alte Centre. Este o luptă, în fiecare zi… Nu atât a personalului, cât mai ales a beneficiarilor…Eu am văzut cum trăiesc oamenii aceștia…Adulți cu dizabilități, copii cu problemele Am văzut cu ce se confruntă toți aceștia, ca și conducătorii acestor Centre…

Am vrut să aflăm și dacă există unități în care această situație este mai acută…

Acută este un cuvânt „dur”. Nevoi majore sunt peste tot… De la lenjerie, la cazarmament. Până și mâncarea mi-aș dori să fie mai diversificată și voi încerca să spun răspicat acest lucru de fiecare dată când pot.

O soluție ar fi în acest sens sponsorizările în alimente, de aceea  am vrut să știm dacă mai sunt oameni generoși care fac donații?

La acest moment nu am o evidență a acestor donații. De o săptămână nu am auzit pe nimeni că face donații. Poate există donații sezoniere, mai ales că vin sărbătorile și probabil că în perioada dinainte de Crăciun vor apărea acest gen de donații. De fapt… a existat, dacă îmi amintesc bine, doar o donație de legume de la o persoană din Colibași făcută zilele trecute.

Oricum ne-ați dat o idee bună și chiar în zilele următoare voi  lua legătura cu cei de la Direcția Agricolă Județeană, unde director este o femeie extrem de generoasă, dar și cu administratorul Pieței Centrale, Marian Pavel și poate vom încheia câteva contracte astfel ca mărfurile nevândute de comercianți, dar în stare bună să poată fi folosite de noi, mai departe. N-aș vrea totuși ca tot ce e de proastă calitate sau stricăciunile să se regăsească în acest coș de alimente oferit ca donație. Nu pot să umilesc beneficiarii.

Ne-am despărțit de noul director interimar al Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Giurgiu, cu un vibe pozitiv după discuția purtată, cu speranța că aici, lucrurile se vor așeza în albiile firești și că oamenii își vor recăpăta siguranța și încrederea, că vor reconștientiza rolul pe care îl au în viața celor în slujba cărora se găsesc.

(Florian Tincu)