Europarlamentarul liberal Dan Motreanu va vota astăzi, 5 iulie, la Strasbourg o rezoluție referitoare la sărăcia în rândul femeilor în Uniunea Europeană. Nivelurile de sărăcie în rândul femeilor sunt mai ridicate decât în rândul bărbaților. Potrivit Eurostat, există 64,6 milioane de femei și 57,6 milioane de bărbați care trăiesc în sărăcie în statele membre ale UE.

Prin rezoluția menționată:

– solicităm Comisiei Europene o Strategie europeană ambițioasă de combatere a sărăciei pentru 2030, cu accent pe eradicarea sărăciei în rândul femeilor, cu obiective concrete de reducere a sărăciei.

– evidențiem că, prin Fondul Social European+, care dispune de un buget de €99 miliarde pentru perioada 2021-2027, statele membre trebuie să majoreze numărul femeilor care participă la piața muncii, și să le ofere programe educaționale și de formare de calitate.

– îndemnăm statele membre să transpună și să pună în aplicare pe deplin Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată. În Grupul PPE, susținem familiile, piatra de temelie a societății noastre, pentru a asigura o repartizare echitabilă a activității profesionale și a vieții de familie.

– susținem negocierile în curs pentru adoptarea Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Această legislație va favoriza stabilirea unui salariu minim pentru fiecare țară, bazat pe un coș național de bunuri și servicii la prețuri reale, care să ofere lucrătorilor acces la locuințe adecvate, o alimentație echilibrată și sănătoasă, îmbrăcăminte, transport, servicii de sănătate și asistență medicală.

– invităm Comisia Europeană să propună măsuri prin intermediul fondurilor sociale europene și al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală pentru a promova ocuparea forței de muncă în rândul femeilor, facilitarea accesului la servicii sociale și dezvoltarea socioeconomică în zonele rurale.

– solicităm Comisiei Europene să elimine barierele din calea antreprenorialului în rândul femeilor pentru a le facilita calea către înființarea de întreprinderi mici și mijlocii.”, preciza europarlamentarul liberal într-o postare pe pagina sa de Facebook.

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)