Dan MOTREANU: „Vot dat pentru strategia europeană privind energia din surse regenerabile offshore”

0
187

Dan Motreanu a dat un vot favorabil raportului Parlamentului European referitor la Strategia europeană privind energia din surse regenerabile offshore, pentru a îndemna astfel Comisia să inițieze un proiect legislativ corespunzător.

„Strategia vizează valorificarea potențialului energiei din surse regenerabile offshore și susține creșterea producției acesteia în UE la 60 GW până în 2030 și la peste 300 GW până în 2050.

Raportul Parlamentului cuprinde căi de acțiune pentru a asigura o infrastructură portuară adecvată, a crește beneficiile economice, a oferi noi locuri de muncă, a proteja lanțul de aprovizionare cu materii prime, a sprijini cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor în domeniu și a asigura o durabilitate crescută la nivel maritim.

În contextul măsurilor climatice luate la nivel UE, energia regenerabilă nu reprezintă doar o sursă de energie curată, naturală și abundentă. Energia regenerabilă va fi mult mai puțin taxată față de energia obținută din combustibili fosili – cărbunele sau gazele naturale – pentru care se plătesc în prezent taxe de aproximativ 100 euro pe tona de carbon eliminată în atmosferă.

Costul energiei eoliene offshore a scăzut cu 48% între 2010 și 2020. În prezent, energia eoliană este una dintre sursele de energie cu cele mai competitive prețuri și cu cel mai mare potențial de extindere ce poate sprijini chiar și producția de hidrogen ecologic.

Trecerea la o capacitate instalată de 300 GW de energie eoliană offshore și de 40 GW de energie oceanică până în 2050 înseamnă multiplicarea capacității pentru energia din surse regenerabile offshore de aproape 30 de ori până în 2050. Investiția necesară în acest scop este estimată la aproximativ 800 de miliarde EUR. Fondul de redresare NextGenerationEU oferă o oportunitate unică de a mobiliza capital în plus față de investițiile private.

Am solicitat Comisiei să revizuiască normele privind achizițiile publice și ajutoarele de stat pentru a asigura o tranziție competitivă din punctul de vedere al costurilor, susținută de o piață funcțională care să încurajeze extinderea energiei eoliene offshore. În acest sens, am remarcat că există zone în care potențialul energetic offshore rămâne în mare parte neexploatat, cum ar fi Atlanticul, Marea Mediterană, Marea Baltică și Marea Neagră.

Potrivit Băncii Mondiale, România are un potențial tehnic de 22 GW pentru energie eoliană offshore fixată la o adâncime de până la 50 metri și 54 GW pentru cea flotantă, însumând un total de 76 GW. În prezent, energia eoliană offshore este cea mai bine reprezentată și singura care funcționează pe baze comerciale.

Țara noastră poate atrage investiții valoroase prin exploatarea acestui sector. Alături de SUA, care și-au exprimat deja interesul de a investi, o întreprindere germană, WDP plănuiește construcția unui parc eolian la Marea Neagră în valoare de 2,5 miliarde euro. Prin combinarea finanțării de stat cu cea europeană obținută prin PNRR, Hidroelectrica va investi aproape 600 de milioane de euro în proiecte de turbine eoliene offshore de capacitate cuprinsă între 300 și 500 MW”.

(Dan Motreanu- europarlamentar PNL)