Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea unui sector alimentar și agricol prosper, care să recompenseze fermierii și să fie în avantajul cetățenilor.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a primit raportul final al Dialogului strategic privind viitorul agriculturii în UE. Propunerile făcute de cei 29 de membri ai dialogului strategic, reprezentând organizații din întregul lanț agrolimentar, vor fi folosite de Comisia Europeană pentru elaborarea viziunii sale asupra agriculturii și alimentației.
Una dintre recomandări este instituirea unei noi platforme care să reunească actori din sectorul agroalimentar, societatea civilă și lumea științei pentru a analiza strategiilor de creștere a durabilității și rezistenței sistemelor agroalimentare.
Autorii raportului subliniază importanța consolidării poziției fermierilor în cadrul lanțului valoric alimentar, accesul la finanțare și rolul comerțului și al standardelor internaționale.
Pentru a asigura finanțarea tranziției Politicii Agricole Comune (PAC) către sisteme mai durabile, trebuie mobilizat atât capitalul public, cât și cel privat. Un fond de tranziție justă ar trebui să fie creat în afara PAC pentru a completa sprijinul financiar pentru această tranziție.
Viitoarea PAC ar trebui să se concentreze pe sprijinirea mai țintită a fermierilor, în special a celor cu venituri mai mici, a celor care dețin ferme mici și mixte, a tinerilor, sau a fermelor din zonele cu constrângeri naturale.
Recomandările vizează sprijinirea și promovarea practicilor agricole durabile, inclusiv pentru creșterea animalelor.
O altă prioritate este reînnoirea generațiilor, precum și a zonelor rurale dinamice și a sistemelor agroalimentare, fiind abordată inclusiv necesitatea de a proteja lucrătorii.