Rusia lui Vladimir Putin a lansat un atac fără precedent și neprovocat asupra Ucrainei, care amenință securitatea Europei și a întregii lumi. Uniunea Europeană răspunde în cel mai dur mod posibil, prin sancțiuni țintite și bine coordonate cu aliații, care să paralizeze capacitatea Kremlinului de a finanța agresiunea și să afecteze economic și politic elita rusă responsabilă pentru atac.

Decizia UE și a aliaților transatlantici de a impune restricții ample împiedică bănca centrală rusă să folosească 630 mld. USD în rezerve internaționale pentru a atenua impactul altor sancțiuni occidentale și pentru a-și susține moneda.

Interdicția de a folosi sistemul internațional de plăți interbancare SWIFT pentru anumite bănci din Rusia, este un fel de „bombă nucleară financiară” care cade asupra acesteia, după cum a declarat Serghei Aleksashenko, fost viceguvernator al băncii centrale din Rusia.

În urma sancţiunilor, Banca Rusiei nu va mai putea vinde active peste hotare pentru a sprijini propriile bănci şi companii, ceea ce va determina o depreciere majoră a rublei și va exacerba probabil retragerile masive de la bancomate şi din depozitele bancare, acțiuni care vor duce, la rândul lor, la scăderea rezervelor. Rezervele interne anunțate de Rusia nu pot susține decât o scurtă perioadă căderea galopantă a rublei. Astfel, Putin nu va mai putea să-și finanțeze mașinăria de război și va fi, în schimb, preocupat de salvarea sănătății financiare a propriei țări!

Zilele trecute, un dolar valora 80-90 ruble. Înainte de deschiderea piețelor, astăzi, rubla scăzuse cu 30% în raport cu dolarul american, până la un minim record de 119,5 ruble.

Sancțiunile economice și financiare vor reduce accesul Rusiei la piețele de capital ale UE, vor crește costurile de împrumut pentru entitățile sancționate și vor eroda treptat baza industrială a Rusiei, esențială pentru dezvoltarea țării. Pe scurt, 70% din sistemul bancar rusesc (în active), guvernul și principalele companii de stat nu vor mai putea să se refinanțeze pe piețele de capital din UE.

Pe lângă acestea, UE a impus sancțiuni care vizează 654 de persoane și 52 de entități implicate direct sau cu conexiuni în războiul din Ucraina, inclusiv președintele rus Vladimir Putin și ministrul de externe Serghei Lavrov. Aceștia au interdicție de a intra pe teritoriul UE și de a-și folosi activele și fondurile deținute în spațiul comun.

Alte măsuri vizează sectoarele energetic și al transporturilor din Rusia, precum și sectorul tehnologic.

UE a dat asigurări că sancțiunile adoptate până în prezent vor fi completate de altele noi pe măsura evoluțiilor din Ucraina. Continuându-și incursiunea pe teritoriul ucrainean și atentând la viața civililor nevinovați, Rusia nu face decât să-și atragă condamnarea întregii lumi și să se izoleze la nivel internațional.

(Dan Motreanu- europarlamentar PNL)