Dan MOTREANU: „România va primi 39,1 milioane de euro de la UE pentru cheltuielile cu refugiații din Ucraina”

0
390

„România urmează să primească, până la sfârşitul lunii august, primii bani din partea Comisiei Europene pentru acoperirea unor cheltuieli generate de criza refugiaților ucraineni, după ce Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a semnat, astăzi, contracte de finanţare pentru suma de 39,1 milioane euro.

Banii sunt nerambursabili și provin din Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare (FAMI) – 12,1 milioane euro şi din Instrumentul de Sprijin pentru Managementul Frontierei şi Politica de Vize (IMFV) – 27 milioane euro.

Acest lucru a fost posibil datorită abordării proactive a MAI, care a a întreprins, încă de la începutul crizei, o serie de demersuri pe lângă Comisia Europeană în vederea acoperirii cheltuielilor efectuate de România pentru primirea refugiaților din Ucraina. Astfel, la 12 iulie, Comisia a transmis răspunsul pozitiv privind aprobarea celor două aplicații prin care se solicitau fonduri externe nerambursabile prin FAMI și IMFV.

În plus, pentru a facilita accesul rapid la aceste fonduri și a limita birocrația, Comisia Europeană a ales finanțarea nelegată de costuri, deoarece costurile reale actuale pot fluctua semnificativ.

Alături de România, efortul bugetar al altor 4 state membre ale UE foarte afectate de criza refugiaților din Ucraina a fost acoperit prin această asistență de urgență, respectiv Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia”.

(Dan MOTREANU- europarlamentar și vicepreședinte PNL)