„România urmează să primească, până la sfârşitul lunii august, primii bani din partea Comisiei Europene pentru acoperirea unor cheltuieli generate de criza refugiaților ucraineni, după ce Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a semnat, astăzi, contracte de finanţare pentru suma de 39,1 milioane euro.

Banii sunt nerambursabili și provin din Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare (FAMI) – 12,1 milioane euro şi din Instrumentul de Sprijin pentru Managementul Frontierei şi Politica de Vize (IMFV) – 27 milioane euro.

Acest lucru a fost posibil datorită abordării proactive a MAI, care a a întreprins, încă de la începutul crizei, o serie de demersuri pe lângă Comisia Europeană în vederea acoperirii cheltuielilor efectuate de România pentru primirea refugiaților din Ucraina. Astfel, la 12 iulie, Comisia a transmis răspunsul pozitiv privind aprobarea celor două aplicații prin care se solicitau fonduri externe nerambursabile prin FAMI și IMFV.

În plus, pentru a facilita accesul rapid la aceste fonduri și a limita birocrația, Comisia Europeană a ales finanțarea nelegată de costuri, deoarece costurile reale actuale pot fluctua semnificativ.

Alături de România, efortul bugetar al altor 4 state membre ale UE foarte afectate de criza refugiaților din Ucraina a fost acoperit prin această asistență de urgență, respectiv Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia”.

(Dan MOTREANU- europarlamentar și vicepreședinte PNL)