România va intra în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime în martie 2024. Este o reușita importantă, deși parțială, în primul rând pentru românii care călătoresc în țări ale Uniunii Europene cu avionul.
Ministerul Afacerilor Interne din România a ajuns la un acord politic pe această temă cu ministerul de resort din Austria. Negocierile pentru admiterea țării noastre cu frontierele terestre vor continua anul viitor.
Intrarea României în spațiul Schengen este rezultatul eforturilor depuse de președintele Klaus Iohannis, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu și ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu. Reușita de astăzi demonstrează că reprezentanții României au ales calea corectă, cea a negocierilor, evitând demersurile agresive, cu potențial de imagine, dar fără efecte concrete.
Guvernările PNL au acordat o atenție deosebită integrării României în spațiul Schengen, un exemplu elocvent în acest sens fiind închiderea MCV, obținută în urma reformelor realizate de un ministru liberal al Justiției.
Aderarea României la spațiul Schengen este preocuparea noastră constantă, a parlamentarilor români din Grupul PPE din Parlamentul European.
În iulie anul trecut, delegația PNL, din care am făcut parte, a obținut sprijinul Partidului Popular European pentru susținerea aderării României la Spațiul Schengen.
În octombrie anul trecut, plenul Parlamentului European a adoptat o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. M-am numărat printre inițiatorii proiectul de rezoluție, alături de mai mulți europarlamentari români.
(Dan MOTREANU, europarlamentar PNL)