Dan MOTREANU: „România și Bulgaria demarează o serie de proiecte comune”

0
213

„Proiectele au fost anunțate într-o conferință de presă la care au participat premierul Nicolae Ciucă, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean și premierul Bulgariei, Kiril Petkov.

Discuțiile au vizat construirea unui al doilea pod între Giurgiu și Ruse, pod care poate să beneficieze de fonduri europene, și, de asemenea, demararea proiectului pentru dragarea Dunării și înscrierea în programul european „Fast Danube”.

A fost creată o echipă de lucru care va analiza posibilitatea construirii a încă patru poduri și va discuta despre interconectarea energetică între cele două țări. România este a treia țară din UE în ceea ce privește transportul fluvial de mărfuri. «Pe componenta de Dunăre avem o lungime de trei ori mai mare decât pe Rin, dar volumul de mărfuri e de două ori mai mic. Potențialul Dunării e mult mai mare.

Este nevoie de creșterea navigabilității, de un număr mai mare de zile pe an pentru navigație. Dunărea este într-o poziție esențială pentru a ajuta Ucraina să își transporte mărfurile spre Europa. Uniunea Europeană este pregătită să finanțeze noi proiecte, printre care și al doilea pod de la Giurgiu-Ruse», a declarat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Un alt subiect a fost cel legat de Republica Moldova. România și Bulgaria vor sprijini perspectivele europene ale Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, având convingerea fermă că locul celor trei state asociate este în interiorul familiei unite europene. «Republica Moldova este țara cea mai vulnerabilă în actualul context de securitate și am convenit să acordăm sprijinul necesar, împreună cu celelalte țări din Uniunea Europeană. În acest context, împreună vom sprijini parcursul european atât al Ucrainei, cât și al Republicii Moldova și al Georgiei», a declarat premierul Nicolae Ciucă.”
(Dan MOTREANU, europarlamentar PNL)