„România se alătură partenerilor săi din Uniunea Europeană și aliaților din NATO și trimite în Ucraina ajutor suplimentar de natură umanitară și militară pentru a sprijini țara vecină să reziste în fața agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Federației Ruse, o invazie care încalcă flagrant dreptul internațional.

Guvernul a decis trimiterea astăzi în Ucraina, a unei a doua tranşe de ajutoare – combustibili, veste antiglonţ, căşti, muniţie şi echipamente militare, alimente, apă şi medicamente – în valoare totală de 3 milioane de euro.

De asemenea, Executivul şi-a anunţat disponibilitatea de a prelua răniţi ucraineni în reţeaua sanitară din România, iar Ministerul Apărării Naționale a pregătit toate cele 11 spitale militare din subordinea Direcției Medicale pentru asigurarea asistenței și tratamentului medical pentru militarii răniți din Ucraina.

Alături de Polonia, suntem țara din UE și din NATO cu cea mai mare graniță terestră comună cu Ucraina.

Sprijinul anunțat de Guvernul României reprezintă prelungirea solidarității pe care societatea civilă românească o demonstrează pentru vecinii noștri ucrainieni și pentru frații noștri, etnicii români care locuiesc în Ucraina.

Noi, Parlamentul European, ne vom întruni marți într-o ședință extraordinară, când vom adopta o rezoluție prin care vom condamna în termenii cei mai fermi atacul Rusiei asupra Ucrainei și vom reafirma că Ucraina este o națiune independentă și suverană, iar integritatea sa teritorială nu este negociabilă.

Orice măsură occidentală, fie că vorbim despre sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, fie că trimitem ajutor militar și umanitar în Ucraina, este de o importanță crucială pentru a pune capăt războiului pornit de Federația Rusă!”

Foto: Tabără mobilă pentru primirea persoanelor refugiate, Vama Siret, județul Suceava

(Dan Motreanu- europarlamentar PNL)